La Basale Stimulation: Una nova forma de cuidar basada en la comunicació

El concepte de Basale Stimulation sona com a nou en aquests moments que és tan important el fet d’atendre les persones com a individus únics a les institucions.

En l’atenció a persones grans dependents i que pateixen algun tipus de demència, una de les principals difcultats que ens trobem en les intervencions de la vida diària és la comunicació amb elles. Saber què volen, què senten, què necessiten.

La Basale Stimulation ens aporta una manera enriquidora de comunicar-nos amb aquelles persones que pateixen un deteriorament i/o una disminució en la forma convencional de comunicar-se amb els altres i el món. Malgrat la limitació de les capacitats, el contacte i la proximitat corporal ajuda la persona a prendre consciència del propi jo, a sentir el propi cos i a mostrar-nos la seva forma de comunicar-se i relacionar-se.

La Basale Stimulation ajuda les persones a prendre consciència dels límits del seu cos

La Basale Stimualtion és una forma de comunicació a través del contacte del cos, fent-ho d’una manera més personal, emocional i sensible. S’inicia a Alemanya als anys 70, a través de la pràctica del professor Andreas Fröhlich, especialista en Educació Especial, amb la intenció de ser un instrument de treball pedagògic per a nens amb greus i complexes discapacitats.

Hem de tenir en compte que la Basale Stimulation no és un tractament ni una teràpia, és una forma de comunicació que ens acosta a una altra manera de cuidar. Es pretén que la persona participi en les seves activitats quotidianes, que tingui cert control del que li passa a cada moment del dia, i s’adoni que qualsevol acció té una repercussió en nosaltres mateixos i en els altres.

Un dels principals objectius és sentir-se acompanyat i comprès. La Basale Stimulation treballa basant-se en la percepció. La percepció somàtica, vestibular i vibratòria són les àrees bàsiques de treball. A partir d’aquestes es facilita que la persona pugui experimentar la seva identitat corporal, l’orientació i la interacció amb nosaltres i l’entorn.

S’aplica en les activitats de la vida quotidiana com la higiene, el vestit, les mobilitzacions... És en aquests moments quan molt sovint apareixen conductes disruptives, que expressen disconformitat i malestar, perquè no poden entendre què passa o perquè les persones del seu voltant no hem estat capaces de captar les seves preferències i les seves necessitats.

Cal destacar que no es necessita més temps en l’aplicació de la Basale Stimulation, es tracta d’un canvi en les formes d’atenció convencionals, mitjançant l’organització de tècniques específques que proporcionen estímuls signfcatius.

Això sí, el coneixement i l’aplicació de les tècniques de la Basale Stimulation requereixen tant entrenament com una formació específca.

Les residències Ibada utilitzen la Basale Stimulation per millorar la comunicació amb les persones que pateixen una demència

Als Centres d’IBADA apareix ara fa 5 anys la formació de la Basale Stimulation, a través d’unes xerrades i un primer curs bàsic destinat a tot el personal.

Després d’aquest primer tast, el personal d’atenció directa dels centres, liderats per l’equip de Teràpia Ocupacional d’IBADA, va anar aplicant petits conceptes adquirits en aquesta formació. Els resultats van ser satisfactoris a tots nivells, tant per als residents com per als professionals que hi van participar.

A partir d’aquesta experiència es valora la necessitat d’ampliar la formació, i les Terapeutes Ocupacionals es formen en l’aprofundiment del concepte Basale Stimulation, formació que han anat transmetent a la resta de personal

dels Centres d’IBADA, mitjançant sessions de formació interna amb pràctiques in situ amb els nostres residents i en els nostres centres.

Aquest treball ens ha permès apropar-nos a l’experiència vital de les persones que atenem i que pateixen greus dèficits, així com sensibilitzar-nos davant la nostra pròpia capacitat comunicativa per poder oferir una relació més genuïna i signifcativa a les persones grans que atenem.