Fer memòria de receptes culinàries, exposar-les i posteriorment elaborar-les. Aquest és l'objectiu del projecte que té en marxa el Consorci Sociosanitari d'Igualada (CSSI), i que permet als avis reviure una experiència de records, sabors i emocions.

El treball s'inicia documentant les receptes i s'acaba amb un taller de cuina, al mateix centre, que permet a la gent gran elaborar-les amb l'ajuda de professionals. Segons expliquen des del CSSI, «l'activitat provoca un estímul de la memòria i connecta amb els records viscuts a través de la vista, l'olfacte i el gust, ja que la cuina amb la família, amics i entorns socials està estretament lligada a la memòria i la identitat personal».

El projecte suposa un estímul per als avis i àvies i també crea un enllaç entre generacions, ja que hi participen familiars i voluntaris, de manera que es posa en alça la història i els valors de les persones grans com la convivència, i les relacions socials i afectives.

Llibre de receptes

L'èxit de l'activitat dona llarga vida al projecte, que ja preveu un llibret de receptes: La cuina dels records. Segons expliquen fonts del CSSI, «se'n faran còpies per als participants i per a les persones interessades i serà una manera de fer un reconeixement i agraïment als nostre avis i àvies, persones que amb estima i paciència ens entreguen un tros d'història personal i familiar al voltant d'una recepta de cuina».

200 persones de quatre centres

Els beneficiaris del projecte són unes 200 persones de quatre centres del CSSI: residència i centre de dia Pare Vilaseca, centre de dia Montserrat, hospital de dia Sant Jordi i centre de dia Mar i Cel de Piera.

Es tracta de persones grans institucionalitzades, en fase inicial o mitjana de la malaltia d'Alzheimer, i que es veuen beneficiades per l'estimulació cognitiva, que desperta i millora la seva memòria a través dels sentits en els tallers de memòria i de cuina, on aporten la seva experiència viscuda i se senten part important d'aquest treball conjunt.

Un exemple és l'Antònia, de l'hospital de dia Sant Jordi, amb la seva recepta d'arròs amb llet. «Aquesta recepta es va proposar perquè en les sessions de reminiscència que es fan periòdicament, l'Antònia sovint recordava el boníssim arròs amb llet que feia la seva mare. Ella va deixar de fer-lo perquè al seu marit i al seu fill no els agradava l'arròs amb llet, però ara l'Antònia l'ha tornat a elaborar». Un altre exemple de plat que s'ha fet és l'arròs amb seitons cuinat per a Brígida, del centre de dia Montserrat.