Es calcula que, cada any, més de 500.000 persones noves són diagnosticades d'aquesta patologia. És una malaltia degenerativa que repercuteix en la visió central, necessària per a les activitats de la vida diària (llegir, conduir…), però respecta la visió perifèrica, la qual cosa permet mantenir una certa autonomia. És una malaltia bilateral, és a dir, que té afectació en ambdós ulls, tot i que pot ser que no sigui al mateix temps.

Quina és la causa?

La degeneració macular associada a l’edat s’ha relacionat amb l’estrès oxidatiu dels teixits. El principal factor de risc d’aquesta malaltia és la mateixa edat del pacient, i en segon lloc, el tabaquisme, que provoca un increment de radicals lliures que augmenten l’estat oxidatiu de l’organisme. Recentment també s’han identificat alteracions genètiques que incrementen el risc de tenir aquesta malaltia.

Existeixen molts subtipus de degeneració macular associada a l’edat, però bàsicament es divideixen en dues grans formes: l'atròfica (seca) i l'exsudativa (humida). La forma atròfica és la més freqüent; els pacients sofreixen un deteriorament lent i progressiu de la seva visió central pel procés d’envelliment i mort cel·lular. Les formes exsudatives causen una pèrdua de visió més ràpida, a causa de les hemorràgies i cicatrius que provoquen l’existència de vasos sanguinis patològics que es formen a sota de la retina.

Aquesta malaltia no té associat dolor ni cap tipus de molèstia ocular llevat de l’alteració visual central. Inicialment, el primer símptoma que es pot apreciar és una mínima distorsió en la percepció de les línies rectes. També pot veure’s una petita taca fixa al camp de visió. Freqüentment, aquests símptomes inicials passen inadvertits pel mateix pacient per la bona visió de l’altre ull.

Prevenció i tractament

Actualment la degeneració macular associada a l’edat no té tractament curatiu enlloc del món. El més important és la detecció precoç de la malaltia, ja que l’èxit del tractament consisteix a frenar la seva progressió.

El tractament amb suplements vitamínics i antioxidants redueix el risc de patir les formes greus d’aquesta malaltia. També són factors protectors els suplements de luteïna i d’àcids grassos insaturats omega 3. Actualment les formes exsudatives de degeneració macular associada a l’edat es tracten amb injeccions intraoculars de fàrmacs antiangiogènics que inhibeixen l’activitat neovascular de la malaltia i ajuden a frenar la seva progressió. En els últims anys, tant la teràpia gènica com les línies d’investigació amb cèl·lules mare centren tot el protagonisme en l’àmbit de

la recerca per tal de poder tractar i curar malalties retinals que fins ara es consideren incurables.

Recomanacions generals i nutricionals que afavoreixen la prevenció de la degeneració macular

Deixar de fumar en cas que sigui un pacient fumador

Prevenir l'exposició prolongada a la llum solar utilitzant ulleres de sol amb protecció ultraviolada 100%

Controlar la tensió arterial

Si té sobrepès o obesitat, tractar de reduir pes i fer exercici físic de forma habitual

Reduir el colesterol i triglicèrids, en el cas que siguin elevats

Fer un consum reduït de greixos saturats d’origen animal

Consumir regularment fruites, verdures i peix blau

Prendre suplements alimentaris en el cas que el seu metge li ho indiqui per potenciar l’aportació de nutrients a la dieta