Quan envellim, ens costa cada vegada més adaptar-nos a les noves situacions. Deixar la llar per anar a viure a una residència és un canvi difícil, ja que per a la persona gran casa seva i els seus objectes personals són part de la seva existència i dels seus records.

És molt important la percepció que la persona té del fet de marxar de casa seva per anar a viure a una residència per a la gent gran. Si el canvi és voluntari, el resident s'ha implicat en el procés de decisió i el percep com a positiu, la qual cosa contribueix que tingui un bon estat d'ànim i un procés d'adaptació més fàcil. Però en el procés d'adaptació a la residència no només és clau l'actitud del resident envers el canvi, sinó també el paper de la família i del personal del centre.

A les residències de casa nostra trobem equips de professionals que vetllen pel manteniment de la salut física, psíquica i emocional de les persones grans. L'objectiu és facilitar un entorn substitutiu de la llar, adequat i adaptat a les necessitats d'assistència, i mantenir el màxim grau d'autonomia personal i social. Els centres disposen de múltiples serveis assistencials i equipaments per oferir una atenció integral i garantir una alta qualitat de vida a cadascun dels residents.

Beneficis de viure a la residència

Activitat. Viure en una residència té molts beneficis per a les persones grans. Les activitats que es fan, que són programades pels professionals del centre, tenen l'objectiu de mantenir-les mentalment i físicament actives. I també hi ha temps per a l'oci.

Companyia. Quan les persones grans enviuden, a casa seva se senten soles. Tenen necessitat de companyia i agraeixen visites de familiars, amics o persones que els ajudin a fer la compra i les tasques de la llar. L'avantatge de les residències és que de companyia no els en falta, sempre troben residents amb qui fer un passeig o tenir una conversa.

Atenció continuada. Els centres residencials disposen d'uns serveis i equips multidisciplinaris adaptats per cobrir les necessitats dels residents i la seva família.

Visites. Una residència és el domicili de les persones grans que hi viuen, que agrairan les visites de familiars i amics, cosa que també els farà sentir més com a casa. S'ha de tenir en compte, això sí, que és un centre on viu molta gent i s'han de respectar els horaris i la normativa de visites.

Instal·lacions adaptades. Els espais són molt importants. Són amplis, il·luminats, amb diferents sales on els residents fan vida segons el moment del dia i l'activitat: àpats, lleure, descans... També disposen de bons espais exteriors.