Un estudi realitzat per l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) conclou que el 6,2% dels ancians que ingressen en residències redueixen el consum de medicaments un any després. La principal causa d'aquesta disminució, segons l'estudi, és la millora d'hàbits saludables i de la nutrició, ja que sobretot es detecta la reducció en les malalties freqüents de la tercera edat que depenen més de l'alimentació. La reducció es dona principalment en les persones que prenen menys medicació.

L'estudi, fet entre el 2012 i el 2015 a un miler d'usuaris de 21 centres de deu comarques rurals i urbanes, ha determinat que al cap d'un any d'ingresar al centre hi ha una reducció mitjana del 6,2% de persones que consumeixen un medicament específic entre tots els fàrmacs estudiats i, en conseqüència, un manteniment de la qualitat de vida dels usuaris. S'han estudiat una quarantena de principis actius dividits en deu grups terapèutics molt habituals en la gent gran, com els que tracten les trombosis, la diabetis, les demències o els problemes cardíacs, a més d'ansiolítics, antipsicòtics o diürètics, entre d'altres.

«Hem pogut determinar que la reducció es concentra fonamentalment en aquells fàrmacs relacionats amb patologies en què els hàbits de vida saludables tenen un paper fonamental», va explicar el doctor Toni Andreu, director d'estratègia de l'ACRA i coordinador de l'estudi, el més extens de les seves característiques realitzat al món. La disminució de consum en aquests casos apunta al paper positiu de la institucionalització en el control i a la millora dels hàbits nutricionals de la gent gran, que afavoreixen a un control més precís del consum de fàrmacs i, per tant, de la salut. Això es deu, en part, al fet que quan els ancians viuen a casa seva no tenen un control tant estricte dels hàbits alimentaris i saludables, ni de la medicació que s'han de prendre.

L'estudi s'ha dividit en dues parts: una primera per estudiar el consum de medicaments (dosi i número diari de fàrmacs) dels participants abans de la institucionalització, i una segona part al cap de sis i de dotze mesos de produir-se l'ingrés. Finalment, s'ha pogut establir un descens en la dosi i el número diari de fàrmacs com a producte de la institucionalització.

La polimedicació

El fenomen de la polimedicació és una realitat emergent i relativament poc estudiada entre la gent gran i està íntimament relacionat amb dos fenòmens de salut preocupants: la medicació inapropiada o innecessària. Com a mínim, el 70% de la gent de més de 65 anys consumeix un fàrmac, i el 20%, més de tres. Els fàrmacs tenen un benefici en el control de nombrosos problemes de salut de la gent gran, però la polimedicació, entesa com un consum mínim de tres o quatre fàrmacs de forma habitual, representa un factor de risc que cal considerar seriosament atès que pot ser una causa de iatrogènia.

D'altra banda, aquesta disminució en el consum de medicaments té un impacte positiu i directe sobre la despesa farmacèutica en aquest sector de població.

Des de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials s'ha posat especial èmfasi en la necessitat de desenvolupar un instrument que permeti monitoritzar els indicadors de salut en centres residencials, i així disposar d'informació validada i contrastada respecte a aspectes específics de qualitat de vida per a la gent gran institucionalitzada. En aquest sentit, s'han posat com a exemples mecanismes i estratègies, com la Central de Resultats de salut a Catalunya, que proporcionen informació fiable i contrastada, i que els agents planificadors utilitzen de manera habitual en els seus processos de presa de decisió.

L'ACRA és una organització empresarial que agrupa el 70% de les entitats de recursos (residències, centres de dia, servei d'ajuda a domicili, centres sociosanitaris i teleassistència, entre d'altres) per a gent gran a Catalunya. En total, té 440 entitats associades, que representen 1.036 serveis i 41.313 places, que donen feina a 37.095 treballadors, i a més de 10.000 de manera indirecta, a més d'atendre 170.570 persones només en serveis de teleassistència i en servei d'ajuda a domicili.