Laura Sellarès, pedagoga col·legiada, va obrir fa dos anys el centre de formació i pedagogia Parèntesi, al centre de Sant Fruitós de Bages (carretera de Vic, 18-20). Hi tracta infants i adolescents amb problemes d’aprenentatge, però també treballa amb persones grans. Una de les activitats més sol·licitades són els tallers en grup i les sessions particulars dirigides a persones que noten que comencen a tenir pèrdues de memòria.

A partir de quina edat una persona s’ha de començar a preocupar pels problemes de memòria?

Cap als 60 anys és aconsellable començar a fer activitats per mantenir la ment activa. A totes les edats podem tenir pèrdues de memòria, però a mesura que ens anem fent grans, aquestes pèrdues augmenten. No és que se’ns esborrin els records, sinó que el nostre cervell no recorda on els té guardats.

Posi’ns alguns exemples que ens ajudin a detectar que hem de començar a treballar la ment.

Hi ha persones que venen al centre alertades perquè obliden noms de persones conegudes; altres que no recorden on deixen objectes, com les claus; també ens podem adonar que no trobem la paraula adequada quan parlem... no són problemes greus, és a dir, no estem parlant d’una demència, però sí que són símptomes que cal fer exercici mental per intentar que el problema no empitjori.

Hi ha consciència general que cal exercitar la ment?

És interessant veure que cada vegada hi ha més gent que es preocupa de fer exercici físic cada dia i d’intentar seguir una bona dieta. Però sovint ens oblidem que el cervell també cal exercitar-lo. És un òrgan que, com passa amb els músculs, com més el fem servir, més en forma està.

Quina mena d’activitats proposen?

Fem una mica de tot: exercicis de llenguatge, de càlcul, d’atenció i concentració i memorització. Són activitats de diferent grau de dificultat i que a vegades inclouen el joc. Volem fer treballar el cervell de forma amena. I sempre intentem adaptar-nos als gustos de l’usuari: hi ha qui és molt apassionat de les lletres i una bona manera d’activar la ment és fer una partida de Scrabble. Resoldre jeroglífics i enigmes o memoritzar imatges, paraules i números també són formes de treballar els processos cognitius.

També treballen en demències?

Una malaltia del tipus Alzheimer no es pot revertir, però si s’agafa en fase inicial i es treballa conjuntament amb la família, podem donar pautes per ajudar a allargar el màxim possible l’autosuficiència del pacient. Per exemple: comencem a notar que la persona s’oblida de com vestir-se. Doncs podem posar dibuixos a l’armari per recordar-li els passos que ha de seguir per fer-ho.

Parèntesi està a punt de celebrar el segon aniversari. Està satisfeta dels resultats del centre?

Estem molt contents de la bona acollida que hem tingut i no parem de pensar en noves idees per dur a terme. Ara ens hem proposat promocionar l’envelliment actiu i hem preparat diferents activitats per a adults com relaxació, tallers de noves tecnologies, dibuix i pintura, costura... L’objectiu és mantenir-se actiu tant físicament com mentalment.