La mobilitat i el bon estat físic és fonamental per afrontar el tram final de la vida d'una forma saludable i independent. Per això, cal extremar totes les precaucions en les caigudes tant a l'interior de l'habitatge com al carrer. Determinades lesions produïdes per una caiguda poden restar molta mobilitat i la pèrdua de qualitat de vida en molta gent gran.

Molta gent gran s'ajuda amb un bastó pels seus moviments i també cada vegada més està estès l'ús de salvaescales en l'interior de les cases i petits ascensors per les persones que necessiten superar diferents desnivells. Tot plegat es tracta de fer més fàcil i més còmode la mobilitat a la gent gran. La Generalitat també disposa d'un document on fa referència a les lesions que poden patir els nostres grans.

Lesions més freqüents

En aquest sentit s'explica que les lesions no intencionades més freqüents són «les caigudes, les intoxicacions, les cremades o les lesions de trànsit. Poden generar problemes greus per a la salut i afectar molt directament el grau d'autonomia personal». Totes aquestes lesions, sovint etiquetades com a accidents, no són fets imprevisibles conseqüències de la mala sort i per això s'insisteix que es «poden evitar si es coneixen els factors que n'incrementen el risc: l'entorn i el comportament de les persones».

A dins dels espais interiors i cases es recomana per exemple retirar de les escales i dels llocs de pas els objectes que poden fer relliscar o ensopegar com ara papers, llibres, roba o sabates. Ensopegar amb algun objecte pot ser molt perillós i objecte d'una lesió important. Un consell que ens donen és per exemple fixar a terra amb una cinta adhesiva per les dues cares les catifes petites que poden lliscar. Si no són necessàries, és millor que es treguin, ja que serà un perill menys que tenim dins de casa i eliminem també un possible obstacle que ens pot fer caure.

Uns altres dels passos que poden posar en pràctica a casa perquè la nostra gent gran estigui segura. Fer que coses que s'utilitzen sovint siguin en armaris i prestatges baixos, per no haver-se d'enfilar a escales i tamborets. Una caiguda, per poca altura que tingui, pot ser molt perjudicial. Per tant, si podem evitar determinats perills doncs millor que millor. També es poden instal·lar baranes i agafadors al bany o a la dutxa per evitar esforços, i utilitzar catifes o adhesius antilliscants a la banyera o al plat de dutxa de casa.