L'artesana de la sal cardonina Ramona Arnau i la ceramista fruitosenca Maria Gelabert van rebre dimecres al vespre el diploma de mestre artesà en una cerimònia celebrada al Palau de Pedralbes de Barcelona i presidida per Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa. D'aquesta manera, la Generalitat, a través d'Artesania Catalunya, va reconèixer la "trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge". Al costat de les dues bagenques, també van rebre el dipoloma 35 artesans més.

La fruitosenca Maria Gelabert i Tañà, de 56 anys, ja acumula dues dècades dedicades a l'ofici de ceramista. El departament d'Innovació l'ha destacada per la "contínua experimentació tècnica i conceptual i per l'alt nivell de creativitat de les seves obres, que se situen entre l'art i l'artesania". Gelabert presenta anualment una nova col·lecció i es dedica també a projectes en via pública per encàrrec.

Al llarg de la seva carrera, Gelabert ha participat a 28 exposicions, entre les individuals i les col·lectives, i ha tingut presència a diferents fires internacionals de Bègica, Holanda, Àustria i França. La ceramista també és professora de l'Escola de Ceràmica de la Bisbal de l'Empordà i és una activa divulgadora de l'ofici de ceramista a Sant Fruitós.

Pel que fa a Ramona Arnau, de 89 anys i filla de Cardona, la Generalitat ha reconegut la seva llarga trajectòria i la de la seva família en el món de l'artesania de la sal. Arnau ha dedicat tota la vida a l'obratge de la sal amb finalitats artístiques, i també a continuar la tasca engegada pel seu difunt pare a través del Museu de la Sal Josep Arnau de Cardona. Al principi, Ramona Arnau va rebre l'ajuda de la seva germana Montserrat, però des de la seva mort, fa 22 anys, ha estat la responsable de donar continuïtat a la col·lecció d'obres iniciada pel seu pare, Josep.

Amb el diploma de mestre artesà de la sal, la Generalitat ha premiat "els 70 anys d'experiència professional" i "l'expressió artística de la sal" d'Arnau. Per al consistori de Cardona, el reconeixement que ha rebut l'artesana és també un fet important per al municipi. De fet, l'Ajuntament ja va reconèixer la seva trajectòria el 2002, quan li va entregar el Saler d'Or. I fa unes setmanes, en l'acord de la junta del govern local se la va felicitar pel diploma que dimecres va rebre de mans del conseller Josep Huguet. Ramona Arnau -i abans el seu pare, Josep, i la seva germana, Montserrat- representa la tradició viva de la pràctica local cardonina d'elaborar figures amb el mineral salí.