La colla castellera Els Salats va dur a terme ahir la millor de les seves actuacions. Els suriencs van assolir un castell format per 9 persones a cada pis amb una alçada de 6 pisos, un 9 de 6. Són, segons el portaveu de la colla, Àngel Gianfrancesco, els primers en la història castellera a Catalunya que ho han aconseguit.

La fita va tenir lloc en el marc de la tercera edició de la diada que organitzen els suriencs. La trobada, que va omplir de gom a gom la plaça Major del Poble Vell, on no cabia ni una agulla, va tenir la presència de dues colles més: els Margeners de Guissona i els Global de Salou. A la cita també s'hi van desplaçar membres d'altres colles catalanes per tal de donar suport a les colles participants a la trobada. Així, hi havia membres dels castellers d'Altafulla, els Minyons de Terrassa i dels castellers del Poble Sec.

Els Salats de Súria van dur a terme la millor de les seves actuacions. Al fantàstic 9 de 6, que va ser ovacionat pel públic, el van se- guir un 4 de 7, un 5 de 6, un pilar de 5 i tres pilars de 4. Pel que fa als convidats, l'actuació dels Margeners de Guissona tampoc no va defraudar. Els lleidatants van aconseguir aixecar un 3 de 7 amb agulla, un 5 de 7 i un 4 de 7. Al públic, però, el va entusiasmar el pilar de 5 amb dos pilars de 4 simultanis.

Els de Salou celebraven ahir també el seu aniversari. Repetidors a la trobada de Súria, van dur a terme la seva primera actuació en la diada de l'any passat. Enguany, però, el nivell que van oferir va ser superior i van demostrar que començaven a agafar experiència. Tot i que van quedar en l'intent d'aixecar un 2 de 6 i un 3 de 6, van aconseguir carregar i descarregar un pilar aixecat per sota.

Cal destacar que no hi va haver cap caiguda greu.

Tots els castells es van carre