Bombetes de baix consum, piles recarregables, termòmetres i, fins i tot, medicaments per tractar la bipolaritat. Aquestes són algunes de les aplicacions dels minerals de la nova exposició que es pot visitar al Museu de Geologia Valentí Masachs de Manresa. Sota el títol Minerals del Futur, la mostra inclou materials que cada vegada tenen més utilitats en la societat.

Segons Joaquim Sanz, director del museu amb seu a l'edifici de la Politècnica, la mostra "és única a Catalunya i als Països Catalans". Inclou el grup anomenat de les Terres Rares, el platí, el liti, el niobi, el tàntal, l'indi, el gal·li, el germani, el rubidi, el cesi i el grafè. Entre les seves aplicacions hi ha les tecnologies verdes, l'electrònica, els sistemes de defensa militars, les bateries dels vehicles elèctrics, els catalitzadors dels cotxes, la joieria, les puntes dels bolígrafs, les pantalles tàctils, les de televisió planes i, fins i tot, els aliatges dels aparells electrònics petits. Així doncs, estan presents tant en els mòbils com en les darreres novetats del mercat tecnològic: l'iPod i l'iPad.

Al museu Valentí Masachs es pot veure una mostra d'aquests minerals del futur conjuntament amb exemples de la seva aplicació i de com es poden reciclar per aconseguir una explotació més sostenible. I és que, segons Sanz, si l'any passat es van fer servir 124.000.000 tones de Terres Rares, per a aquest 2011 se'n preveu un consum de 180.000.000.

La mostra es pot visitar, de manera gratuïta, cada diumenge, d'11 del matí a 2 del migdia. També es realitzen visites per a grups -concertant hora prèviament-, de dilluns a divendres al matí. D'altra banda, amb l'objectiu d'acostar les utilitats dels minerals a la ciutadania, la mostra es traslladarà del 26 d'agost al 23 d'octubre vinent a la sala d'exposicions de la Fundació de Caixa Manresa, a la Plana de l'Om de Manresa.