Els pterosaures, rèptils voladores de l'època dels dinosaures, no van ser abocats a l'extinció per l'aparició dels ocells, sinó que en realitat van anar evolucionant durant milions d'anys. Un estudi dut a terme per la graduada a la Universitat de Bristol Katy Prentice mostra que els pterosaures van evolucionar d'una manera més inusual, cada vegada més especialitzats, a través dels seus 160 milions d'anys a la Terra. El treball es publica al Journal of Systematic Palaentology.

"En general, quan un nou grup d'animals o plantes evoluciona, ràpidament intenta totes les opcions. Quan vam fer aquest estudi, vam pensar que amb els pterosaures seria el mateix", va dir Prentice.

"Els pterosaures van ser els primers animals de vol -van aparèixer a la Terra 50 milions anys abans de l'arqueòpterix, el primer ocell- i eren bons en el que feien, però el que és sorprenent és que no van començar a evolucionar fins que les aus van aparèixer". L'estudi va ser portat a cap en conjunt amb dos supervisors, el doctor Marcello Ruta i el professor Michael Benton.

Es van examinar restes de 50 pterosaures diferents que variaven en grandària des d'alguna cosa similar a un pardal fins a la més gran de totes, Quetzalcoatlus, amb una envergadura de 12 metres, quatre vegades la grandària de l'au voladora més gran actual, l'albatros. Van analitzar com desenvolupaven la seva existència i en van registrar detalladament la morfologia i les adaptacions.