Una companyia espanyola aspira a ser l'escollida per aixecar el nou Gran Museu Egipci, un ambiciós projecte que s'erigirà al costat de les piràmides de Gizeh, que Egipte pretén convertir en el far mundial de la mil·lenària civilització faraònica. "Si guanyem la licitació serem l'única empresa que erigirà el museu més gran de la civilització egípcia del món", ha afirmat Muin Shanaa, el representant al Caire de la companyia Acciona Ingenieros. Shanaa considera que aixecar una obra tan singular com aquest museu, que acollirà milers de valuoses peces arqueològiques, és un desafiament tècnic enorme.

El nou museu serà a la carretera que uneix el Caire amb la ciutat d'Alexandria, a prop de les piràmides de Gizeh, una de les Set Meravelles del Món.

Shanaa precisa que la seva empresa ha presentat l'oferta amb el consorci internacional Consolidated Contrac-tor Company, que té la seu a Atenes. També liciten per obtenir el contracte una empresa italiana i una altra de belga. "Tenim moltes esperances d'aconseguir el contracte, que encara està en procés d'avaluació tècnica i financera", ha destacat, per afegir que l'anunci de l'adjudicació es farà properament.

El museu i les seves dependències, com les oficines administratives i les instal·lacions d'aigua, llum i seguretat, ocuparan una superfície total de 165.000 metres quadrats, i la seva edificació trigarà prop de quatre anys, durant el transcurs dels quals es donarà feina a 4.000 persones.

El supervisor general del Gran Museu Egipci en el Consell Suprem d'Antiguitats (CSA), Mohamed Abdel Maqsud, va recordar que fins ara s'han dut a terme dues etapes del projecte total i que la licitació actual es fa per a l'última i més important fase: la construcció de l'edifici. "Esperem que aquesta etapa, que també inclou les sales d'exposició, conclogui almenys en 30 mesos perquè aquesta gran obra sigui inaugurada oficialment el mes de març del 2015", va assenyalar Abdel Maqsud. La primera i la segona fases del projecte van incloure la construcció del centre de restauració de peces arqueològiques, els magatzems, i els sistemes d'energia i de lluita contra incendis.

Guardades en magatzems

El supervisor del projecte va avançar també que ja han estat traslladades unes 20.000 antiguitats de l'actual Museu Egipci, situat al centre del Caire, als magatzems de la nova seu, i que actualment se n'hi estan traslladant 80.000 més, des dels diversos magatzems existents a tot Egipte que guarden els tresors arqueològics.

La valuosa col·lecció del faraó Tutankamon, composta per unes 4.000 antiguitats, inclòs el seu aixovar de joies d'or, ocuparà el 30% de la superfície d'exhibició del Gran Museu Egipci.

De les prop de 100.000 peces arqueològiques que acollirà el nou edifici, només 50.000 seran exhibides als visitants, i l'altra meitat es destinaran a l'estudi d'experts, va avançar el responsable del CSA. Les antiguitats faraòniques es mostraran ordenades en funció de l'època històrica, a través de les dinasties que van governar entre els anys 3000 i 332 aC. També s'ordenaran segons la religió, la societat i la cultura a la qual perta-nyin. El Gran Museu, que substituirà el centenari Museu Egipci, preveu rebre la visita de prop de cinc milions de persones l'any. El projecte inclou una sala de conferències, un cinema en tres dimensions, un museu infantil, un centre d'artesania popular, un jardí i una ruta que l'unirà a les piràmides de Gizeh.