La presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, Bages) s'ha convertit en el primer centre penitenciari de Catalunya amb colla de geganters. Els interns del mòdul 6, de participació i convivència, han dissenyat i creat la seva pròpia parella de gegants, han après com portar-los i com acompanyar-los amb la gralla i el timbal. Un dels reclusos, Orlando Vásquez, ha admès a l'ACN que aquest taller ha estat el seu primer contacte amb la cultura popular i tradicional catalana i ha assegurat que ara li agradaria ser casteller. Fa tres anys que Vásquez està reclús i encara li queden set més per complir tota la condemna. Iniciatives com aquesta, diu, l'ajuden a desconnectar de la rutina diària dins la presó.

La parella de gegants, un jove aixecant pesos i la seva xicota, han estat dissenyats pels propis reclusos, que no han oblidat detalls com els tatuatges. El responsable del taller, Àlvar Ymbernon, exprofessor del centre penitenciari, ha estat l'encarregat d'explicar als presos tot el procés de construcció dels gegants i els ha acompanyat durant el temps de fabricació.

Ymbernon ha titllat el comportament dels interns "d'excel·lent" i ha assegurat que ha estat "molt beneficiós perquè han hagut de conviure plegats, aprendre a distribuir tasques i assumir rols". L'única dificultat, explica, és la mobilitat. "N'entren uns, en surten uns altres i això ho fa tot més complicat", explica.

Alberto Cabello, un dels interns de Lledoners, ha explicat que el taller de gegants l'ha ajudat a passar millor el temps dins la presó. "Passes la tarda del dimecres sense mirar cap cop el rellotge", assegura. Cabello encara no sap si fora del centre s'apuntarà a una colla gegantera, però admet que aquesta ha estat una de les activitats més divertides que ha fet dins de la presó.

El so de la gralla al pati de la presó

Els dos gegants de Lledoners tenen els seus propis portadors i un grup instrumental format per tres grallers i un timbal. Els presos han après a portar els gegants i a tocar la gralla gràcies al mestratge de la colla gegantera de La Llacuna (Anoia). El seu president, Ramon Pijuan, ha admès que al principi tenia dubtes. "La gralla és un instrument amb unes notes molt fortes i no sabíem quina seria la reacció de la resta d'interns, si volien dormir, jugar al pati o fer d'altres coses", explica.

Tanmateix, Pijuan assegura que l'experiència ha estat molt positiva "no només per als presos sinó també per a nosaltres". En aquest sentit, ha explicat que la colla gegantera ha tingut l'oportunitat de conèixer el funcionament d'un centre penitenciari i les vivències dels presos. "Ens han explicat la seva experiència i allò què els fa angoixar", assegura.

Una de les coses de la presó de Lledoners que més ha impactat Pijuan és l'existència d'un mòdul com el 6, on s'ha dut a terme el taller. En aquest espai, anomenat de participació i convivència, només hi poden accedir els presos que ho demanin i, per fer-ho, han d'acceptar tres condicions: han de ser partícips del seu procés de rehabilitació, han de renunciar a la violència i, per últim, s'han de comprometre a no consumir cap tipus de droga. Aquest mòdul, pioner a tot Catalunya, té per objectiu fer partícip al reclús del seu procés de rehabilitació dins la presó.

Un centre productor d'elements folklòrics

El responsable del taller ha explicat que un dels objectius de la iniciativa és convertir el taller en un centre productor de diferents elements folklòrics com capgrossos, gegants o dracs i oferir-los a diferents colles d'arreu. De moment però, "aquesta part del projecte està en suspensió".

Un bateig en tota regla

L'estrena oficial dels gegants de Lledoners tindrà lloc aquest dissabte. Serà la primera vegada que una presó acull una trobada de gegants. L'acte comptarà amb l'assistència de gegants i capgrossos de l'agrupació de colles de Geganters de Catalunya, i les colles de Masquefa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Celoni, Navarcles i La Llacuna. La colla gegantera de La Llacuna, juntament amb la de Sant Joan de Vilatorrada, apadrinaran els gegants de Lledoners.