El cadàver del poeta xilè Pablo Neruda (1904-1973) va ser exhumat ahir de la tomba davant del mar que acollia les seves restes des del 1992, a la seva casa d'Isla Negra, al litoral central de Xile, per aclarir si va morir de càncer o va ser assassinat.

Després de mesos de preparatius, inclosa la selecció d'un equip d'experts que en uns tres mesos haurien d'arribar a una conclusió sobre la causa de la mort del poeta, el tràmit no va durar més d'una hora. La diligència es va realitzar per ordre del jutge Mario Carroza, qui investiga el cas des del maig de 2011, quan va ser presentada una querella que busca aclarir si el poeta va morir de càncer o assassinat amb una injecció letal. El fèretre amb les restes de l'autor de "Residencia en la Tierra" va ser traslladat immediatament a Santiago, on una dotzena d'experts xilens i estrangers realitzaran "tots els peritatges que siguin necessaris", segons el jutge.

Mentre el fèretre era extret, els familiars i amics de Neruda van oferir un breu i íntim homenatge al poeta, mentre l'orquestra provincial del proper port de San Antonio els va acompanyar amb El aparecido, de Víctor Jara. L'exhumació va ser ràpida "gràcies al fet que el temps i les condicions van ser millors del que s'esperava", va dir als periodistes el director del Servei Mèdic Legal (SML), Patricio Bustos, qui va destacar que els fèretres de Neruda i Matilde Urrutia estaven separats. Matilde Urrutia, tercera esposa de Neruda, va morir el 1985 i el 1992 ambdós van ser sepultats junts a Isla Negra, complint un desig exprés del poeta, mort pocs dies després del cop d'estat de Pinochet.