El submarí Ictineu 3, dissenyat íntegrament a Catalunya i que converteix l'estat en sisena potència mundial en capacitat d'immersió tripulada, s'ha presentat en públic a Girona com el primer de les seves característiques i de construcció espanyola dedicat a la investigació i emergències.

El director del projecte, Pere Forest, ha detallat que el submarí pot albergar a l'interior tres persones i que una de les claus de la seva posada en marxa ha estat el disseny d'unes bateries amb capacitat per alimentar-lo durant prop de vint milles sota l'aigua.

La inversió per a la construcció de l'Ictineu 3 ha estat de 2,5 milions d'euros, segons Pere Forest, qui ha destacat l'esforç que ha suposat sobre rebaixa de sous ajustar-se a aquestes xifres. Per fer realitat el projecte, Ictineu Submarins ha hagut de recórrer, a més de préstecs i subvencions, al micromecenatge a través d'Internet, una fórmula que li va permetre obtenir 190.000 euros.

Els diners públics suposen el 21% dels 2,5 milions d'euros que ha costat, encara que Pere Forest ha subratllat que les empreses de la competència a Europa reben un finançament de les administracions públiques que arriba al 85 % del pressupost final.

Ictineu 3 pot submergir-se a 1.200 metres de profunditat i té pantalla d'1,5 metres de diàmetre per afavorir la visió en les investigacions marines.

Un pes d'únicament 5,3 tones permet que el submarí es pugui transportar amb facilitat, com succeirà en unes setmanes quan es facin les proves reals en port, tot i que encara no se n'ha concretat la localització.

Pere Forest ha destacat que, amb ocasió de l'enfonsament del Prestige davant de la costa gallega, Espanya va haver de llogar un submarí a França i que aquell cost va ser molt superior al de la construcció de l'Ictineu 3.

El nom del vaixell ret homenatge als Ictineu 1 i Ictineu 2 del precursor Narcís Monturiol.