Un equip de cirurgians de l'Hospital de Sant Joan de Déu ha pogut extirpar un tumor inoperable fins ara gràcies a l'aprofitament de les noves tecnologies, en concret d'una maqueta en tres dimensions.

Els responsables de l'operació han subratllat la importància de les noves tecnologies per avançar en el tractament de les persones.

El responsable de l'operació, Jaume Mora, ha explicat que "aquesta s'ha dut a terme en un nen de 5 anys afectat per un neuroblastoma, un dels càncers més habituals en els nens". Gràcies als tractaments oncològics es va controlar la malaltia, però va aparèixer un tumor a la panxa.

"Vam intentar dues vegades la intervenció quirúrgica però vam fracassar perquè no podíem accedir-hi", ha dit Mora, que ha destacat que "en lloc de rendir-nos vam tractar entre tots els implicats de buscar una solució". La solució ha passat per la realització d'un prototip que reproduïa exactament el tumor gràcies a les tecnologies d'impressió 3D de la Fundació CIM (UPC). "D'aquesta manera vam poder fer un assaig abans d'intervenir el nen", ha explicat un dels cirurgians, Lucas Kravel, que va recordar que "aquest tipus de tècniques s'havia utilitzat en cas d'ossos o mandíbules, però mai fins ara en un altre tipus de parts del cos amb teixits tous".