L'Agència Espacial Europea (ESA) ha desenvolupat i assajat amb èxit un prototip de drone per ajudar a aterrar en la superfície marciana els robots concebuts per explorar el planeta vermell o altres cossos celestes.

El prototip experimentat és capaç de volar a 17 metres d'altura, descendir suaument fins a detenir-se a 10 metres sobre el terreny per despenjar el vehicle d'exploració d'un cable de 5 metres, i continuar el descens fins a posar-lo sobre el lloc triat per a l'aterratge.

"Una vegada demostrat el concepte, aquesta tecnologia està disponible per continuar el seu desenvolupament i incorporar-la en futures missions planetàries europees", va indicar l'ESA.

L'aparell en qüestió, denominat Dropter, va aconseguir superar una prova a les instal·lacions d'Airbus Defence & Space a Bremen, al nord d'Alemanya, en un recinte de 40 metres quadrats amb roques escampades de forma aleatòria.

L'aparell és el resultat de les investigacions del Centre Alemany per a la Investigació de la Intel·ligència Artificial, de la companyia aeronàutica portuguesa Spin Works i de l'Institut d'Enginyeria de Control i Informació de la Universitat Politècnica de Poznan, a Polònia.

Els experts esmentats van col·laborar sota la fórmula d'Avanços en Tecnologia Espacial amb Grups d'Experts i Investigadors Enginyosos, Orientats i Innovadors (StarTiger), una iniciativa del Programa d'Investigació Tecnològica Bàsica de l'ESA.

"Partint de zero, l'equip de Dropter va haver de desenvolupar un sistema de navegació visual, detecció i evasió d'obstacles en tan sols vuit mesos", va agregar l'Agència Espacial Europea.