Un nou gel microbicida presentat ahir per investigadors de l'Hospital Gregorio Marañón permet prevenir amb eficàcia durant les relacions sexuals la transmissió del virus causant de la sida -VIH- en un període de 18 a 24 hores, després de ser aplicat unes vuit hores abans de la trobada sexual.

La cap de secció del laboratori de Immunobiologia Molecular del Gregorio Marañón, Ángeles Muñoz, va presentar ahir aquest gel, d'ús tòpic i que es troba en fase preclínica amb una eficàcia del 85% demostrada en experiments amb ratolins, al costat del professor titular del departament de Química Inorgànica de la Universitat d'Alcalá Javier de la Mata.

El gel tindria una eficàcia de protecció davant el VIH d'entre 18 i 24 hores, durant les quals es podrien mantenir relacions sexuals sense contagi, i l'ideal seria aplicar-lo unes 8 hores abans de la relació sexual prevista.

El compost es basa en el dendrímer 2sg-s16, un tipus de partícula microscòpica que bloqueja la infecció de cèl·lules epitelials i del sistema immune enfront del VIH, i no és espermicida, per la qual cosa, hi ha la possibilitat, adverteixen els investigadors, de produir-se embarassos.

El gel no és tòxic i, després de la seva aplicació en la vagina o en el recte de persones sanes, tindria una eficàcia de protecció davant el virus transmissor de la sida de fins a 24 hores, durant les quals es podrien mantenir relacions sexuals sense contagi.

"Aquests resultats obren una finestra d'esperança per a molta gent que té la malaltia i, sobretot, per a moltes persones que estan en risc, i que podrien aconseguir evitar-ne el contagi, perquè podrien tenir relacions sexuals de manera segura i una vida sense tantes limitacions", va dir el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González.

La doctora Muñoz ha explicat que l'experiment in vivo s'ha realitzat en nou ratolins del tipus BLT, als quals s'ha introduït mitjançant cirurgia cèl·lules humanes de medul·la, fetge i tim.

El professor Javier Mata ha detallat que s'espera una eficàcia del 100 % si es combina el gel amb dos medicaments antiretrovirals més.