Els serveis sanitaris habilitats a Pamplona amb motiu dels Sanfermines han atès fins ahir al migdia, última jornada de les festes, un total d'1.370 persones, la gran majoria per traumatismes i ferides.

La Creu Roja, l'associació Dya i la consellera navarresa de Salut, Marta Vera, van fer balanç de les assistències prestades a les multitudinàries festes pamploneses, que aquest any han tingut una afluència inferior de visitants que en edicions precedents.

El dispositiu que Creu Roja va preparar va atendre 810 persones des de l'última hora del dia 5 de juliol fins al migdia d'ahir, mentre que l'associació DYA va socórrer 30 persones en els diferents llocs que havia distribuït al llarg del recorregut de l'encierro.

Vera va explicar que els serveis d'urgències hospitalàries i extra hospitalàries del servei navarrès de salut havien atès durant aquests Sanfermines 530 persones per motius derivats de les festes.

La consellera, que va agrair la labor del personal dels serveis d'urgències, va indicar que els d'aquest any han estat, en l'àmbit sanitari, "uns Sanfermines bastant tranquils.

A pesar que hi ha hagut menys visitants, les 530 persones ateses d'aquestes festes assoleixen un nombre lleugerament superior al de l'any passat, amb 518 atesos, però inferior a anys com el 2010 o el 2012, quan va haver-hi 996 i 657 atencions, respectivament.

Per la seva banda, el sotsdirector d'Urgències d'Atenció Primària, Luis Otermin, va afirmar que la Creu Roja ha alleugerit la feina dels serveis d'emergències, amb 226 atencions lleus en centres sanitaris.

El 69 % del total de casos rebuts pels serveis d'urgència han estat a causats per traumatismes i ferides; el 14 %, per intoxicacions etíliques; i el 12 % ha estat conseqüència d'agressions.

També es comptabilitzen en el primer grup els 47 ferits dels encierros atesos en hospitals, dels quals només deu continuen ingressats, amb evolució favorable, segons va informar en la roda de premsa Óscar Gorria, sotsdirector de serveis quirúrgics.

Gorria també es va referir al pamplonès que diumenge va protagonitzar un enfrontament amb un ciutadà americà i que roman ingressat a la Unitat de Vigilància Intensiva del Complex Hospitalari de Navarra amb una lesió cranial. Continua intubat, calmat i amb pronòstic greu encara que està estable.