L'equip d'investigació d'Atapuerca treballa en un "nou mapa evolutiu" amb la finalitat de completar i definir la cronologia humana dels últims dos milions d'anys, va informar ahir un dels seus tres directors, Eudald Carbonell.

En l'equador de la campanya d'excavació d'enguany i durant una visita als jaciments realitzada pels mitjans d'informació, Carbonell va assenyalar que, de moment, treballen amb restes del voltant dels 1,7 milions d'anys d'antiguitat, però hi ha "bones expectatives" sobre l'objectiu dels dos milions. En els propers anys s'ampliaran els sondejos a la serra burgalesa, sobretot a la part alta, i es faran treballs en nous jaciments com l'anomenada cova dels Fantasmes, on esperen poder trobar restes de prop de dos milions d'anys d'antiguitat, la qual cosa igualaria les troballes d'Olduvai (Tanzània), considerades el bressol de la humanitat.

José María Bermúdez de Castro, un altre dels directors, va assenyalar que, més enllà dels "grans descobriments" que encara queden a Atapuerca, la investigació que actualment es porta a terme permetrà posar en context totes les troballes que es vagin produint sobre la evolució humana.

"És com una gran enciclopèdia en la qual anem ordenant les pàgines per capítols i així podrem encaixar-hi les noves troballes", va explicar. Són 36 anys d'excavacions que permetran a l'equip completar un "nou patró evolutiu" que esperen presentar aquest any.