En el període del 1950 al 2013 la temperatura mitjana anual de Catalunya ha augmentat un total d'1,3 graus, el que significa un ritme de 0,22 graus per dècada (valor estadísticament significatiu), mentre que la precipitació mitjana anual mostra una lleugera tendència a la reducció.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha publicat aquestes dades en la setena edició del Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics (BAIC-2013), que avalua l'evolució recent del clima de Catalunya a partir de l'anàlisi de diferents indicadors de canvi i variabilitat climàtics.

Per a l'estiu s'obtenen els increments tèrmics més marcats (+0,34 °C/dècada) i les disminucions de la precipitació també més importants (-5,4 %/dècada), ambdós valors considerats estadísticament significatius.

El nivell del mar a l'Estartit ha augmentat 3,6 cm/dècada durant el període 1990-2013, i la temperatura de l'aigua del mar en els primers 50 metres de fondària, també a l'Estartit, ha augmentat a un ritme de 0,3 °C/dècada (període 1974-2013).

Pel que fa a l'onatge, s'ha detectat una tendència a l'augment en el nombre de dies de mar plana o amb onatge feble (onades de 0 a 0,5 metres d'alçada) igual a +1,9 dies/dècada, i especialment marcat a la primavera i l'estiu, mentre que disminueixen els dies amb onatge superior a 0,5 metres.

L'informe obté també el càlcul dels índexs climàtics en vint-i-quatre sèries de temperatura repartides pel territori i cobrint el període 1950-2013. Aquests índexs aporten informació sobre l'evolució dels extrems climàtics i es basen en l'anàlisi de dades a resolució diària. En general, les vint-i-quatre sèries indiquen un augment d'aquells índexs que reflecteixen millor l'increment tèrmic experimentat.

Concretament hi ha tres índexs (dies d'estiu, nits càlides i dies càlids) que presenten tendències a l'augment estadísticament significatives en totes les sèries estudiades, mentre que l'índex de dies freds presenta una tendència clara a la disminució arreu.

La resta dels índexs relacionats amb la temperatura donen, en general, tendències comunes per a totes les sèries estudiades, encara que no tots els resultats arriben al nivell de significació estadística.

Cal destacar també els increments experimentats en la durada de l'estació de creixement o l'indicador de durada de la ratxa càlida.

30 índexs climàtics

El document presenta també l'evolució de 30 índexs climàtics relacionats amb la temperatura i la precipitació als dos punts amb les sèries més llargues i completes del país: l'Observatori de l'Ebre (1905-2013) i l'Observatori Fabra (1913-2013).

Hi ha uns quants índexs que presenten una tendència estadísticament significativa i del mateix signe en tots dos observatoris; d'aquesta manera, disminueixen els índexs de nits fredes, dies freds i l'indicador de durada de ratxa freda, mentre que augmenten els índexs de dies estivals, nits tropicals, nits càlides, dies càlids, durada de la ratxa càlida, i amplitud tèrmica anual. També es detecta un augment significatiu en les hores de sol efectives (per al període comú 1968-2013).

Pel que fa als índexs relacionats amb la precipitació, no s'aprecien comportaments concloents, i únicament a l'Observatori Fabra es detecta un increment de "precipitació anual en els dies molt plujosos".

El butlletí utilitza sèries climàtiques d'àmplia cobertura temporal que han superat rigoroses tècniques d'anàlisi de qualitat i d'homogeneïtat i que asseguren una bona imatge de l'evolució del clima a Catalunya.

Enguany, a banda d'actualitzar els resultats amb les dades corresponents al 2013, s'ha ampliat el nombre de sèries amb la incorporació de Vilafranca del Penedès, Tremp, Granollers, Esterri d'Àneu, Sarral, Reus-Centre de Lectura, Prats de Lluçanès i Vic.

D'aquesta manera, es disposa de 24 sèries de temperatura i 67 de precipitació que cobreixen el període 1950-2013 i que són un bon testimoni del canvi climàtic apreciat al conjunt del país.