Un equip de la Universitat de Gifum, al centre del Japó, ha començat a crear un banc de cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPS) obtingudes a partir de polpa dental procedent de l'extracció de queixals del seny. Aquest banc genètic servirà com a font de cèl·lules iPS humanes per a investigació clínica en medicina regenerativa.

El professor Kenichi Tezuka, que encapçala l'equip, va desenvolupar el mètode per obtenir cèl·lules iPS de la polpa del queixal treballant amb el descobridor d'aquestes cèl·lules amb capacitat per convertir-se en qualsevol tipus de teixit, Shinya Yamanaka.

El grup de la Universitat de Gifu ha establert un acord amb diverses clíniques dentals per obtenir un subministrament continu de queixals del seny que hagin estat extrets de pacients.

El projecte consisteix a analitzar els queixals i, d'aquells el material genètic dels quals sigui immunològicament compatible amb àmplies parts de la població japonesa, obtenir-ne iPS per fer cultius i emmagatzemar-los. L'equip planeja crear vuit línies d'iPS que puguin ser acceptades per la meitat de la població nipona.

El banc les subministrarà a universitats i institucions científiques i al sector privat per a investigació i estudis clínics. S'espera que diverses institucions japoneses rebin aquest any les primeres partides per realitzar tractaments regeneratius que serveixin per tractar persones amb problemes oculars, lesions a la medul·la espinal o afeccions cardíaques greus.