El professor de química i esportista de risc alemany Andreas Fath va començar ahir el repte de recórrer nedant el curs del Rin en només un mes per alertar de la seva contaminació i buscar finançament per protegir-lo i netejar-lo.

Després de més d'un any de preparació, Fath va partir ahir des del naixement del riu al Tomasee (Suïssa) per recórrer, en 25 etapes, els més d'1.200 quilòmetres que separen aquest lloc de la seva desembocadura, a la localitat holandesa de Hoek van Holland, a la qual pretén arribar el dia 24 d'agost.

Al llarg del seu recorregut, aquest científic de l'Escola Superior de Furtwangen (sud-oest d'Alemanya) recollirà mostres d'aigua per cridar l'atenció sobre la composició del Rin.

Alhora tractarà d'aconseguir els prop de 100.000 euros que necessita per adquirir una màquina d'anàlisi avançada que l'ajudi en la seva investigació sobre la qualitat de les aigües del riu més cabalós d'Alemanya i el de més longitud en territori alemany.

La primera jornada de la seva aventura, no obstant això, amb prou feines va durar tres minuts, ja que els primers quilòmetres del curs alt del Rin transcorren per una zona de muntanya perillosa, i Fath va optar per recórrer-los en bicicleta.

En una entrevista per a l'edició digital del setmanari Der Spiegel, Fath va lamentar recentment que, a pesar que és coneguda la contaminació que sofreixen alguns trams del riu, ningú no s'interessi per aquest problema.