Als anys 80, José Manuel Reverte era l'expert en anatomia patològica més conegut d'Espanya, deien que podia fer "parlar" els ossos d'un cadàver fins que proporcionessin les pistes per detenir l'assassí. Ara ha posat en el seu microscopi el virus de l'Ebola i ha trobat culpables.

"Són els àcars!", afirma amb rotunditat. "M'agradaria demanar als investigadors que examinin els pacients per buscar àcars. Segur que en troben molts. I potser es podria tallar l'epidèmia amb elements de neteja tan simples com el bicarbonat sòdic, la càmfora i tauletes antiàcars", sosté.

Reverte té 92 anys i reconeix que les seves afirmacions es basen en una "intuïció". Es podria pensar que culpar els àcars d'una cosa tan greu com l'Ebola és massa senzill per ser veritat, però cal valorar l'experiència de qui ho diu.

Doctorat en Medicina en l'especialitat d'histopatologia, un centenar de llibres publicats, desenes d'idiomes -vius i morts- al cap, precursor a Espanya del CSI, investigador en anatomia forense al servei de la Guàrdia Civil i la Policia en desenes de casos "sonats" i 24 anys d'experiència a Panamà obrint centres de Salut per tallar la tularèmia, la malaltia de Chagas, la febre de les Muntanyes Rocalloses o la leishmaniosi. En moltes, el vector de transmissió, diu, "era un àcar".

Segons l'OMS, "els pacients són contagiosos mentre el virus estigui present a la sang i les secrecions", i "es considera que els ratpenats frugívors són possiblement els hostes naturals del virus de l'Ebola a l'Àfrica" . També es considera hostes naturals primats (micos i macacos), i porcs, entre altres espècies.