Les despeses de la repatriació del religiós Miguel Pajares, que ahir es trobava estable a l'Hospital Carlos III de Madrid després d'arribar al matí procedent de Libèria, han de ser assumides per l'orde hospitalari de Sant Joan de Déu (OHSJD), al qual pertany, segons va explicar ahir el ministeri de Sanitat. El comentari ja ha aixecat crítiques de l'oposició.

Des del PSOE s'ha aplaudit el trasllat a Espanya del religiós però s'ha defensat que sigui l'Executiu el que es faci càrrec del cost de la repatriació. El portaveu d'IU a la Comissió de Sanitat del Congrés, Gaspar Llamazares, ho ha qualificat de "despropòsit", ja que el govern va repatriar el religiós "per motius sanitaris i humanitaris". I el diputat d'UPyD Carlos Martínez Gorriarán ha advertit: "les coses no es fan així". En canvi, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha dit li sembla "un assumpte prou seriós perquè no sigui utilitzat políticament".

L'orde, al seu torn, ha anunciat que avui donarà la informació pertinent en relació "als compromisos que assumeix respecte a la repatriació". Ha demanat com a "prioritat absoluta", que s'estableixi un dispositiu sanitari a l'Hospital Sant Josep de Monròvia per poder atendre "adequadament" les persones que s'hi troben.

Pajares, el primer espanyol i europeu infectat pel virus de l'Ebola, va aterrar ahir a Madrid 36 hores després que les autoritats espanyoles decidissin repatriar-lo per ser tractat de la seva malaltia. Pajares, de 75 anys d'edat, es trobava ahir estable i febril, respirava espontàniament i no tenia hemorràgies. Al seu costat, a l'avió de l'Exèrcit preparat amb totes les mesures mèdiques i de seguretat per evitar contagis entre la tripulació i el personal mèdic, va viatjat també la monja d'origen guineà i passaport espanyol Juliana Bonoha Bohé, que no està infectada.

Des d'alguns sindicats mèdics -COO, Satse, AME i CAS- s'han abocat crítiques a la gestió del cas, i han qualificat de "negligent" la falta de previsió de les autoritats i fins i tot han comentat que la decisió de repatriar Pajares és "irresponsable".