L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat el brot d'Ebola a l'Àfrica Occidental com una emergència pública sanitària internacional i recomana mesures excepcionals per aturar la seva transmissió.

Mentrestant, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu (OHSJD) està "molt agraïda" amb l'anunci fet ahir pel president del govern, Mariano Rajoy, que l'Executiu es farà càrrec de les despeses ocasionades per la repatriació dels religiosos Miguel Pajares i Juliana Bonoha des de Libèria. Abans-d'ahir, des de Sanitat, s'havia insinuat el contrari i l'oposició se li havia tirat al damunt.

Segons l'OMS, els països on hi ha contagi de l'Ebola hauran -entre altres mesures- de fer exàmens a la sortida d'aeroports, ports marítims i en encreuaments fronterers de tota persona amb símptomes febrils que puguin associar-se a aquesta malaltia letal.

"No s'ha de permetre el viatge a cap persona amb un malestar que pugui ser l'Ebola, llevat que el viatge sigui part d'una evacuació mèdica", indica la recomanació emesa ahir per l'OMS per als seus 194 països membres.

Els països on s'ha determinat que hi ha una transmissió activa del virus de l'Ebola són Guinea Conakry, Libèria i Sierra Leone, mentre que s'avalua amb atenció l'evolució en Nigèria.

La recomanació de l'OMS, que consta d'una anàlisi detallada de la situació actual del brot, així com de nombroses recomanacions dirigides als governs dels països afectats i la resta del món, va ser adoptada per unanimitat pel seu Comitè d'Emergència, reunit dis dies a Ginebra.

La conclusió de les seves deliberacions va ser acceptada i ratificada avui per la directora general de l'organització, Margaret Chan, que va dir que aquesta decisió representa "un reconeixement de la gravetat i de la naturalesa inusual d'aquest brot".

"Estem davant el brot més sever i complex en quatre dècades d'història d'aquesta malaltia", va declarar en una compareixença davant la premsa.

El seu adjunt i qui estarà a càrrec del seguiment diari de l'evolució de la malaltia, Keiji Fujuda, ha indicat que és innecessari prohibir els viatges o el comerç amb els països afectats. "L'OMS no recomana la prohibició de viatges o comerç, llevat que es tracti, de manera específica, de persones infectades o que van estar en contacte (amb un malalt) i que no han de viatjar".

En canvi, l'OMS considera que els països en qüestió han de posposar esdeveniments i reunions públiques fins que es confirmi que la cadena de contagi d'aquesta letal malaltia s'ha trencat.

Fukuda va aclarir que això no contradiu el fet que l'OMS no consideri necessari prohibir els viatges, ja que és l'aglomeració de centenars o milers de persones la que crea una situació en què "hi pot haver una potencial transmissió" de l'ebola.

En aquesta línia, l'OMS es mostra en desacord amb la decisió de certes companyies àrees de cancel·lar els seus vols els països on es concentren els casos d'Ebola, per considerar que les tripulacions i passatgers enfronten un risc molt baix si s'apliquen adequadament les mesures de prevenció.

Solidaritat internacional

Després de l'anunci de les recomanacions, Chan va insistir que la contenció de l'ebola dependrà en gran mesura de la "solidaritat internacional", és a dir que els països amb recursos i capacitat aportin l'ajuda necessària a aquells que estan afectats.

La Unió Europea (UE) ha decidit ampliar en 8 milions d'euros els fons destinats per contenir la propagació del brot d'Ebola a l'Àfrica Occidental i desplegarà en els propers dies a la zona un segon "laboratori mòbil europeu". Aquesta és la quarta ampliació d'ajuda econòmica que la UE du a terme per contenir el brot d'Ebola als països africans afectats.

Mentrestant, la companyia farmacèutica canadenca Tekmira va experimentar ahir una forta pujada a la borsa de Nova York davant d'un possible acord amb les autoritats sanitàries nord-americanes per autoritzar l'ús del seu medicament TKM-Ebola en individus infectats pel virus de l'Ebola.