Científics de dues universitats catalanes treballen amb companys de centres de vuit països europeus en el desenvolupament d'una iniciativa que permet ajudar la ment humana a manejar millor les macrodades, segons va informar ahir la Comissió Europea (CE).

Les bases complexes de dades, o macrodades, es troben en molts àmbits, es generen per tot tipus de persones o màquines i abasten informació sobre el clima, imatges per satèl·lit, vídeos digitals, registres de les transaccions comercials o senyals de GPS, entre d'altres. Segons el coordinador del projecte, Jonathan Freeman, la impossibilitat física i temporal de les persones per analitzar les macrodades fa que el sistema que desenvolupen sigui de "gran valor" i permeti "accelerar i fer més eficient el procés".

Els investigadors esperen ajudar les persones a ser més eficaces en les tasques d'avaluació de grans quantitats de dades a través de l'"escolta i estimulació del subconscient". Aquests científics treballen per traspassar les macrodades a un entorn interactiu, de manera que "la ment humana pugui generar idees amb més eficàcia".

Els investigadors han construït una "màquina d'inducció d'experiències", anomenada BrainX3, a la Universitat Pompeu Fabra que consisteix en una habitació que projecta imatges i sons.

Aquesta habitació permet utilitzar la realitat virtual creada perquè l'usuari pugui "ficar-se dins" dels grans conjunts de dades.