Espines de bacallà per protegir-se del sol, llet d'una espècie de cabra en via d'extinció per netejar-se la pell o vi de Porto en sabons són algunes combinacions insòlites que s'han fet realitat en cosmètics innovadors a base de productes típics portuguesos.

Després barrejar-les amb ferro, les espines de bacallà guanyen capacitat per absorbir els rajos ultraviolats. Amb aquest descobriment, investigadors de l'Escola Superior de Biotecnologia de la Universitat Catòlica de Porto, al nord de Portugal, han desenvolupat una crema protectora solar única al món.

"Es va obtenir modificant les espines de bacallà amb un tractament en una solució de ferro, seguit d'un procés d'escalfament a temperatura elevada", explica Clara Piccirillo, coordinadora de la investigació, l'objectiu passava per trobar una manera d'afegir valor a productes de la indústria alimentària portuguesa.

Amb capacitat per absorbir les radiacions ultraviolades UVA i UVB, aquesta crema pot incloure entre les protectores cinc estrelles, el que correspon a la màxima protecció en una de les escales internacionals més utilitzades.

La majoria de les cremes solars estan fetes a base de diòxid de titani o òxid de zinc, i aquesta és la primera desenvolupada a base d'hidroxiapatita, un fosfat de calci trobat en els éssers vius.

"És el principal component dels ossos [...] i, pel fet de ser una substància present en el cos, sabíem que no seria tòxica", ha subratllat Piccirillo per destacar la seguretat del nou producte.

"Volem explorar altres aplicacions i possibilitat", avança la coordinadora del projecte, que pretén portar el compost al sector tèxtil i incorporar-lo en peces de roba, com samarretes que protegeixin dels rajos ultraviolats.

El bacallà no és l'únic producte típicament portuguès que triomfa a les noves fórmules cosmètiques, també ho fa el vi de Porto.

Són nombroses les cremes, exfoliants, olis, xampús o perfums que recorren al vi i, en el cas del de Porto, s'està utilitzant, barrejat amb olis essencials de canyella o taronja, per fer sabons artesanals. L'elaborador assegura que ajuda a protegir la pell, reduir les arru- gues i prevenir l'envelliment.