L'actriu panamenya Daphne Rubin-Vega, amiga de Philip Seymour Hoffman des dels anys 90, quan tots dos, al costat de John Ortiz, entre d'altres, van crear la companyia de teatre Labyrinth, defensa l'actor mort el febrer d'aquest any a causa d'una sobredosi: "tenia una malaltia mental greu".

"Feia més de 22 anys que no bevia, això cal que la gent ho sàpiga, perquè entenguin que tenia una malaltia greu, el que ha passat no té a veure amb la classe de persona que era, ell estimava moltíssim la seva família, els seus fills, la seva parella. No importa quina classe d'intel·ligència o èxit tin- guis, no depèn de tu", assegura Rubin-Vega.

"Quan un arriba als 40 anys -reflexiona l'actriu, ballarina i cantant hispana- creu que ja pot dominar les coses que li passen, penses que, amb tot el que has viscut, no et tornarà a passar. Ell era molt perfeccionista, es torturava molt (...). Però parlem d'una malaltia mental greu; mira què li va passar a Robin Williams, això li passa a molta gent aquí".

Rubin-Vega parla per telèfon amb Efe des de Nova York, on viu i treballa, amb motiu de l'estrena demà a Espanya de l'única pel·lícula dirigida per Seymour Hoffman, Una cita per a l'estiu, que es va rodar sobre l'obra de teatre Jack Goes Boating que van protagonitzar Ortiz, Hoffman i ella, i que va estar en cartell prop de dos anys a l'off-Broadway.

"Igual que fa Jack, el seu personatge a l'obra, Phill visualitzava les coses que volia aconseguir, era com una ceba, traient capes de l'ésser humà, furgant per trobar la veritat de la condició humana, tractant d'esbrinar com es comporta la gent honestament, quan actua sense prejudicis", recorda l'actriu panamenya.