La singular restauració de l'eccehomo de Borja (Saragossa), que fa dos anys va fer la volta al globus, continua sent un fenomen mundial que protagonitzarà una òpera als Estats Units, apareixerà a la pel·lícula Torrente 5 i centra un recent vídeo musical en què actua la seva autora.

Tot va començar a l'agost del 2012, quan Cecilia Giménez va situar el municipi aragonès al mapa mundial a causa dels retocs que va fer a aquesta pintura mural de principi del segle XX de l'artista aragonès Elías García Martínez, que va quedar deformada.

La notícia no va trigar a expandir-se per les xarxes socials i els mitjans de comunicació de tot el planeta es van fer ressò del fet. L'eccehomo de Borja es va convertir en en un fenomen vital a Internet, on es van propagar com l'escuma els acudits i els fotomuntatges, i es va comparar l'eccehomo amb tot tipus de celebritats, del Fari a Paquirrín passant per Carmen de Mairena, o amb pintures famoses com la Mona Lisa de Da Vinci.

La dimensió de l'afer va ser tal que Cecilia, que avui té 83 anys, va patir un atac d'ansietat. Dos anys després explica que porta bé la fama, que l'ha portat a protagonitzar recentment el vídeo musical de la cançó Homo, del cantautor Ángel Petisme, inclosa en l'àlbum El ministerio de la felicidad. Assegura que en el rodatge es va sentir "molt còmoda" i que va ser una experiència "molt bonica". I és que, lluny d'apagar-se, el fenomen de l'eccehomo segueix viu, ja que, a més de les samarretes, xapes, etiquetes d'ampolles de vi i aplicacions mòbils, la polèmica restauració protagonitzarà pròximament una òpera als Estats Units i formarà part també d'una escena en la pel·lícula de Santiago Segura Torrente 5.

Per això Cecilia, que al principi ho va passar "malament", ara gaudeix "del suport de la gent" i se sent "molt contenta" que l'anècdota hagi servit perquè "la gent conegui Borja i el Santuari de la Misericòrdia".

En aquests dos anys han passat per aquest edifici més de 140.000 visites arribades de tots els punts del planeta per conèixer la pintura i la seva restauradora, que ha assenyalat que molts dels visitants la van a buscar al seu domicili per fotografiar-se amb ella.

A més, aprofitant l'estirada, l'Associació de Veïns del Santuari de la Misericòrdia de Borja va crear el primer museu internacional de l'eccehomo, que disposa de 26 pintures inèdites sobre aquest tema d'autors de diferents punts del món, des de Mèxic fins a Itàlia, i principalment d'Espanya.

Cecília, que recalca que no obté ingressos per les visites a l'eccehomo perquè la recaptació es destina a projectes benèfics, ha expressat la seva satisfacció perquè "al final les coses han sortit bé" i ha afavorit el municipi.

"Es coneix que el sant diu: Cecilia, amb totes les vegades que m'has arreglat i ningú t'ha dit mai res, doncs ara que no has pogut ens coneixeran a tu i a mi a tot el món", explica amb humor.

En opinió d'aquesta octogenària, si algú hagués intentat fer alguna cosa similar per atreure turistes a Borja "no hauria sortit", ja que "és una cosa que succeeix per casualitat" i li ha tocat a ella.

En aquest sentit, l'alcalde del municipi, Miquel Arilla, ha indicat a Efe que la "restauració" ha afavorit Borja, ja que s'ha incrementat l'afluència de visitants repercutint en l'economia local, a més de donar a conèixer "el patrimoni cultural i artístic de la ciutat al món". Un èxit que el municipi vol seguir explotant, ja que, segons ha explicat Arilla, Bodegas Aragonesas, amb motiu del segon aniversari, va llançar una promoció especial en què apareixerà la imatge de l'eccehomo "restaurat" en les etiquetes de les ampolles de vi que comercialitza.