El diari progressista israelià Haaretz ha publicat una carta oberta a l'actriu espanyola Penélope Cruz en la qual critica durament la seva decisió de donar suport al manifest signat amb altres artistes en favor del boicot a Israel per l'ofensiva a Gaza i l'ocupació del poble palestí.

L'article, signat per Yehonatan Geffen, un dels autors i compositors més prestigiosos d'Israel, recrimina a l'actriu desconèixer l'heterogènia realitat israeliana i caure en l'error de citar llocs comuns sense confrontar els fets.

Geffen, que a l'inici de la missiva reconeix la seva passió pel treball de Cruz i lloa tant les seves pel·lícules com la seva bellesa, aprofita per atacar altres artistes, com Roger Waters, membre de Pink Floyd, al qual acusa d'antisemitisme.

"Vaig tenir una petita crisi de gelosia quan et vas casar amb l'actor Javier Bardem. Però la crisi veritable va arribar quan vaig llegir el manifest que vas escriure al costat d'altres prestigiosos artistes espanyols contra el meu país, dient que comet genocidi i que ha de ser sotmès a un boicot cultural i diplomàtic", afirma.

Més pluralitat

Referent a això, Geffen es defineix com un home d'esquerres, dins de l'ampli espectre de l'esquerra que diu existir al seu país, i acusa Cruz de desconèixer que hi ha un corrent a Israel que també s'avergonyeix dels atacs.

"Això no t'ho diu un bèstia que té una oxidada cúpula de ferro sobre el seu cap, sinó algú que en general està d'acord amb tu però que creu que cap boicot ha contribuït mai al ben de la humanitat", subratlla.

"Com a nadiu d'aquest país que creu que encara pot salvar-se de si mateix, crec que el diàleg cara a cara sempre és més efectiu que qualsevol boicot", va agregar.

Des de fa mesos, la plataforma palestina Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) proposa a governs, institucions i personatges públics que se sumin a un boicot contra Israel similar al que va sofrir el règim de l'Apartheid a Sud-àfrica.

"Probablement no siguis conscient que alguns de nosaltres ja estem considerant realitzar una mena de guerra civil en favor dels valors i en contra dels territoris", va argumentar Geffen, que va aprofitar per criticar altres membres de l'esquerra israeliana, com el periodista Gideon Levy, contraris a l'ocupació de Palestina i els bombardejos contra la població civil que es duen a terme.