La contribució del desglaç de l'Antàrtida a la pujada del nivell del mar a final de segle podria ser més del doble del que es pensava i arribar als 37 centímetres, que sumat a la resta de factors, causarien un augment d'1,2 metres que posaria en risc el 70% de la població mundial. Així ho confirma un estudi de l'Institut Potsdam d'Investigació dels Impactes del Canvi Climàtic publicat a la revista científica Earth System Dynamics, sota la direcció del científic Anders Levermann, qui també va ser un dels 13 autors principals del capítol sobre pujada del nivell del mar de l'últim informe del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC), presentat el 2013.

La predicció d'aquest últim document, que, pels dilatats mecanismes de revisió de l'IPCC s'havia tancat un parell d'anys abans de publicar-se, deien que el desglaç de l'Antàrtida aportaria entre 1 i 16 centímetres a l'augment del nivell del mar a final de segle. Doncs bé, aquest estudi actualitzat i dirigit per un d'aquests autors conclou que l'aportació podria arribar als 37 centímetres el 2100, basant-se per a això en 19 models d'anàlisi climàtic i oceanogràfic, i en els registres dels satèl·lits durant les dues últimes dècades.

L'aplicació d'aquests models "ha permès millorar les últimes prediccions" i entendre amb més precisió com afectarà el flux d'aigua cada vegada més calent de l'oceà que va fonent les vores del continent de gel", explica Levermann en una entrevista telefònica per a Efe. El científic no té cap dubte que, "si les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen creixent al ritme actual, el desglaç de l'Antàrtida es podria convertir aviat en el principal contribuent a la pujada del nivell del mar" (en l'actualitat amb prou feines aporta el 10%).

"Estem parlant d'una pujada molt significativa, i que suposa un risc per a ciutats com Xangai o Nova York, o països com Espanya que estan envoltats de costa, i les autoritats ho han de tenir en compte perquè té grans implicacions".

L'estudi sosté, a més, que fins i tot en el millor escenari possible, en què els països posessin en marxa immediatament mesures estrictes de lluita contra el canvi climàtic i aconseguíssim que la temperatura del planeta no pugés més de dos graus a final de segle, l'escalfament ja acumulat a l'atmosfera seguirà fonent l'Antàrtida.

Així, en l'escenari més positiu dels dos graus, el desglaç del continent blanc contribuiria a elevar el nivell de la mar fins a 23 centímetres.