Científics del Parc d'Investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) combinaran la computació, l'electrònica i la fisioteràpia per dissenyar matalassos personalitzats per a cada usuari. El projecte tindrà una durada d'un any i mig està pressupostat en 200.000 euros i hi participaran dos centres d'investigació: el Servei Universitari d'Investigació en Fisioteràpia de l'Escola Universitària Gimbernat i el Centre de Visió per Computador.

L'encàrrec l'ha fet l'empresa catalana dedicada a la fabricació i venda d'articles per al descans Dormity.com, que ha signat un acord amb el Parc d'Investigació UAB -centre que es dedica a la transferència de coneixements i de tecnologia entre universitat i empresa- per posar en marxa aquest projecte de recerca i desenvolupament. L'objectiu és obtenir un sistema informàtic que permeti a l'empresa dissenyar i fabricar matalassos personalitzats per als seus clients.

Segons ha informat la UAB, el projecte consisteix a dissenyar un sistema que, a partir de l'anàlisi antropomètrica de la persona obtingut a través d'una manta amb sensors de pressió, permeti a l'empresa recomanar el matalàs que faciliti un millor descans i eviti agreujar algunes de les patologies físiques lleus més comunes.

A l'estudi clínic del projecte hi participaran una mostra de dos-cents pacients. La primera fase serà a càrrec del Servei Universitari d'Investigació en Fisioteràpia i consisteix en l'estudi de casos clínics sobre diferents col·lectius de persones que permetrà determinar diferents categories, en funció d'altura, pes, distància entre espatlles, malucs, sacre, talons, etc., i associar-les a una tipologia de matalàs. Així, s'establiran els criteris i paràmetres que hauran de considerar-se per a la recomanació posterior del matalàs adequat.

El grup d'anàlisi del comportament humà liderat pel doctor Sergio Escalera, del Centre de Visió per Computador, desenvoluparà la fase següent, que consistirà en el disseny d'un software que, a partir de mapes de pressions dels individus, recomani de forma automàtica el tipus de matalàs ideal per al client.

Segons ha explicat el propietari de Dormity.com, David Sánchez, "aquest és un projecte pioner i únic, i ens fa molta il·lusió perquè ens permetrà obtenir un manual de com dissenyar el matalàs ideal en funció dels col·lectius estudiats, garantint així el millor descans per a cada persona".