La residència d'estiu dels reis d'Holanda a Grècia ha tornat a atreure l'atenció dels holandesos, després que es conegués ahir que l'Estat ha pagat gairebé mig milió d'euros per l'ús d'un terreny per aixecar una tanca de seguretat, més de deu vegades el seu suposat valor real. L'Estat va pagar a un veí 461.000 euros per dues franges de terra que tenien en realitat un valor de mercat de 35.414 euros, segons documents confidencials als quals va tenir accés la cadena de televisió RTL.

L'ara rei Guillem-Alexandre va comprar la vil·la, a la localitat grega de Kranidi, el 2012 per 4,5 milions d'euros. Un advocat grec va obrir llavors negociacions en nom del ministre de Justícia, Ivo Opstelten, per usar terreny d'un veí per construir una tanca de seguretat. L'acord es va tancar finalment l'any passat i estableix el dret d'ús durant 30 anys per part del govern holandès de dos trossos de terra de 1.034 i 376 metres quadrats.

L'advocat va viatjar amb l'autorització d'Opstelten com a "enviat especial i agent de l'Estat" a l'Haia per reunir-se amb un notari per negociar el dret d'ús de les dues franges de terreny.

Es desconeix en quines altres despeses ha incorregut l'Estat holandès per la residència d'estiu dels reis, indica la cadena, que va afirmar que el primer ministre, Mark Rutte, havia revelat el cost de 461.000 euros en resposta a preguntes del Parlament, que va exigir aclariments sobre el paper precís del govern en aquesta residència i les implicacions per al Tresor.

Els ara reis d'Holanda van comprar la residència grega d'estiu després de vendre's, quan encara eren prínceps, una altra vil·la de vacances a Moçambic, de la qual es van haver de desprendre per les crítiques polítiques i ciutadanes que es van desfermar.