La mortalitat per malaltia cardiovascular no s'ha reduït "de la forma esperada" des de l'any 2012 com es preveia després de 20 anys de descens, i ha tingut "fins i tot un petit repunt", segons que ha explicat el president de la Societat Espanyola de Cardiologia, José Ramón González-Juanatey.

Durant la roda de premsa de presentació del Congrés Europeu de Cardiologia que se celebrarà a Barcelona entre el 30 d'agost i el 3 de setembre, González-Juanatey ha assegurat que la crisi econòmica ha afectat la "parada de la reducció de la mortalitat" que s'estava registrant a Espanya durant els últims anys.

González-Juanatey ha demanat prioritzar la inversió sanitària "en funció dels resultats" i evitar "la despesa innecessària", així com "controlar les consultes per reduir actuacions mèdiques que no aporten cap valor".

El cardiòleg també ha explicat que es recuperen entre el 5 i el 6% dels 40.000 episodis de morts sobtades a l'any que es produeixen a Espanya gràcies als mecanismes de reanimació i al maneig de desfibril·ladors, encara que ha demanat que s'avanci en la promoció del coneixement en reanimació.

El Congrés Europeu de Cardiologia reunirà a Barcelona 30.000 professionals de la salut, i aquest any ha batut el rècord d'estudis presentats, amb 11.444 treballs, 4.500 dels quals s'han acceptat.

Els organitzadors del congrés han explicat que la malaltia cardiovascular causa cada any quatre milions de morts a Europa (el 47 % del total), 122.097 a Espanya i 18.034 a Catalunya, i és la principal causa de mort al continent i té més afectació en les dones que en els homes.

Sota el lema "Innovació i Cor", el congrés tractarà els avenços en matèria cardiovascular des de la investigació bàsica i la pràctica clínica a l'educació de la població.

El congrés tindrà cinc blocs temàtics i la presentació dels estudis de més impacte en el món de la cardiologia, com els relacionats amb la dona i la malaltia cardiovascular; els innovadors factors de risc com els desastres cardiovasculars; el desterrament dels falsos mites o les particularitats del cor en els ancians.

El president de l'ESC, Parnos Vardas, ha lamentat que encara existeixin "grans desigualtats" entre els diferents països a l'hora d'accedir als nous tractaments i intervencions.