El president d'EUA compareixia aquest dijous a la Casa Blanca després de les seves vacances per parlar de temes tan seriosos com l'amenaça gihadista i la crisi a Ucraïna, però l'elecció del seu vestit, un inusual model color beix, va eclipsar la seva intervenció i va propagar una pregunta: "què s'ha posat Obama?"

Desenes de milers de missatges a les xarxes socials, articles en els principals diaris, comentaris a les tertúlies més vistes; el tan suit (vestit de color beix) d'Obama no va agradar a ningú i va acaparar l'atenció en un dia en què tocava parlar de l'Iraq, Síria, Ucraïna i immigració.

"Em veuran només amb vestits grisos i blaus", va dir Obama a la revista Vanity Fair el 2012. "Intento reduir al mínim les decisions. No vull prendre decisions sobre el que he de menjar o com he de vestir, perquè tinc moltes altres decisions per prendre", va argumentar llavors.

No obstant això, aquest dijous, en la seva primera roda de premsa a la Casa Blanca després d'unes qüestionades vacances, Obama va trencar el seu codi de vestimenta i, en general, el que s'espera d'un polític a Washington: vestit fosc, camisa blanca i corbata blava o vermella.

"Ara Obama sap al que s'assembla a ser una dona al poder", "Obama sap ara com se sent Hillary", comentaven alguns usuaris de Twitter en referència a l'escrutini estilístic a què està sotmesa l'exsecretària d'Estat i també moltes dones del món polític, entre elles l'actual primera dama.

Amb un armari molt més vistós, Michelle ha donat més joc als comentaristes de moda que el seu marit. A ella, que gairebé sempre l'encerta, se li atribueix haver popularitzat els vestits sense mànigues (i la corresponent tonificació de braços per poder lluir-los) i les sabates de saló en punta i de taló baix.

No se sap si el ja famós tan suit d'Obama tenia l'aprovació de Michelle però coneguts periodistes dels diaris més prestigiosos del país es van atrevir a fer comentaris molt esmolats quan el van veure pujar al faristol. "Obama promet derrotar qui sigui que li ha fet posar aquest vestit", va escriure a Twitter Josh Fang, corresponsal polític del New York Times.

El popular reporter va secundar també un altre dels comentaris més generalitzats sobre el vestit d'Obama: la inoportunitat de vestir d'un color entre beix i caqui ("un color molt militar", s'apuntava a les xarxes socials) en una roda de premsa on l'anunci més esperat era si els Estats Units enviaran soldats a Síria per lluitar contra els gihadistes de l'Estat Islàmic (EI). "El president va anunciar que anàvem a la guerra mentre nosaltres estàvem ocupats fent broma sobre aquest vestit terrible?", es va preguntar Josh Fang.