En un mateix dia, ahir, es va divulgar la mort en llocs ben allunyats de dues persones que, segons registres diferents, es consideraven les més velles del món.

La primera defunció coneguda va ser la de la japonesa Misao Okawa, als 117 anys d'edat, per causes naturals. Des del febrer del 2013, Okawa era reconeguda com la dona de més edat del món pel Llibre Guinness dels Rècords, i des de l'agost d'aquest mateix any com la persona viva més vella. La dona havia celebrat el seu 117 aniversari fa gairebé un mes, en una cerimònia que va atreure gran atenció mediàtica i va rebre la visita de familiars, veïns i autoritats locals. Okawa va néixer el 5 de març del 1898 a Osaka, i tenia tres fills, quatre néts i 6 besnéts. Els seus secrets de la longevitat eren viure sense estrès, dormir almenys 8 hores diàries i menjar el que li agradava i de forma abundant, segons va explicar en diverses ocasions als mitjans nipons.

Tanmateix, unes hores més tard es va divulgar la notícia que la uzbeka Tuti Yusúpova havia mort als 134 anys d'edat, segons informava la premsa de la república centreasiàtica de l'Uzbekistan.

Yusúpova, que va néixer l'1 de juliol del 1880, "era vuit anys més gran que la torre Eiffel", segons el diari Yorkín Karakalpakstan (El Karakalpakistan Lliure), citat per l'agència russa RIA Nóvosti.

Segons el seu passaport, la uzbeka era 17 anys més gran que la japonesa Misao Okawa, considerada el 2013 pel Llibre Guinness dels Rècords com la persona més vella del món i que va morir ahir als 117 anys d'edat.

Yusúpova, que va treballar durant molts anys en la construcció de canals d'irrigació, residia a la desèrtica regió autònoma uzbeka de Karakalpakstsn (nord-oest), limítrof amb el mar d'Aral i amb Kazakhstan. El recent reelegit president uzbek, Islam Karimov, que li va concedir el 2008 la medalla estatal Shujrat (Honor), va declarar 2015 l'any de la tercera edat a la república. En total, a Karakalpakstan viuen 26 persones que superen els cent anys, mentre a Uzbekistan la xifra de centenaris puja a 8.700.