Científics de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han descobert un nou mecanisme de comunicació física cel·lular que propicia la metàstasi en els càncers, la qual cosa obre la possibilitat de desenvolupar algun tractament per tallar l'extensió dels tumors.

El descobriment ha estat presentat pel científic i investigador principal, Xavier Trepat, i pel director de l'IBEC, Josep Samitier. Segons ha explicat Trepat, a diferència de nombrosos mecanismes descrits fins ara i basats en processos bioquímics, la nova troballa es fonamenta en un procés físic de forces entre cèl·lules.

L'investigador ha recordat que la comunicació entre les cèl·lules és clau per al funcionament coordinat dels òrgans del cos, per tant, la pèrdua d'aquesta comunicació és un dels aspectes característics de diferents malalties com el càncer o les patologies inflamatòries cròniques.

Tradicionalment, la pèrdua de comunicació entre cèl·lules havia estat entesa com una alteració de senyals purament bioquímics, com les hormones.

No obstant això, l'equip d'investigació, dirigit per Xavier Trepat, ha posat en qüestió la visió tradicional i ha treballat amb la idea que la comunicació física entre cèl·lules és tan important com la química.

En la seva investigació, publicada a la revista Nature Cell Biology i finançada per l'Obra Social La Caixa, els científics han identificat les molècules involucrades en la comunicació física cel·lular, algunes de les quals han vist que estan alterades en diversos tipus de càncers, la qual cosa, segons Trepat, obre noves possibilitats per al control de la metàstasi.