Una recerca a Internet sobre els efectes de les noves tecnologies en la salut dóna milers de resultats que descriuen síndromes, patologies i addiccions, però els experts consultats per Efe asseguren que no hi ha evidències científiques que corroborin aquestes malalties, excepte els mals oculars i la tendinitis. En la majoria de les pàgines web apareixen malalties com la síndrome de Google, l'apnea del WhatsApp, la síndrome de la trucada imaginària, la nomofòbia o la depressió de Facebook, però, segons els experts consultats, aquestes patologies no existeixen.

El doctor Facund Fora, psiquiatre de l'Hospital Quiron Teknon de Barcelona, ha explicat que "s'ha escrit una pila de literatura fantàstica en relació amb els efectes de les TIC" i ha defensat que "el problema no és tant la tecnologia com l'ús que se'n fa".

"És clar que hi ha persones que tenen reaccions, com ansietat excessiva o exagerada per no estar connectats, però d'aquí a parlar de patologia hi ha un bon tros", ha afegit el psiquiatre. Malgrat això, Fora no rebutja que algunes persones puguin desenvolupar addiccions als mòbils, ja que reconeix que "a hores d'ara la població vulnerable a les addiccions és del 6 % i són persones amb problemes de personalitat, com trets obsessius, introvertits, gent amb baixa autoestima".å

El president de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, Jordi Blanch, ha afegit, en declaracions a Efe, que "les persones vulnerables a les addiccions són aquelles més dependents, insegures, que necessiten estímuls constants".

Blanch ha recordat que "les addiccions sempre han existit, però la novetat és l'objecte on les persones busquen la seva font de plaer" i ha insistit que "el problema no és la tecnologia, sinó la conducta de les persones i l'ús que en fan".

També s'ha discutit i escrit molt sobre els efectes que poden produir els camps electromagnètics que utilitzen els aparells per funcionar, des que provoquen càncer fins a infertilitat, passant per pèrdua de memòria o insomni.

Des del grup de Radiofreqüència de la Universitat de Barcelona, Neus Vidal ha assegurat que "fins ara no s'ha demostrat que els camps electromagnètics provoquin càncer i hi ha estudis contradictoris sobre el fet de si l'escalfament que produeix la radiació electromagnètica causi infertilitat".

Vidal ha considerat que "anar en contra de les noves tecnologies s'ha convertit en un negoci, ven molt dir que són perjudicials".

En canvi, els estudis científics sí que han demostrat que les TIC tenen efectes perjudicials als ulls i a les mans. El president del Col·legi d'Òptics de Catalunya, Alfons Bielsa, ha recordat a Efe que "no estem dissenyats per estar amb pantalles, i estar-hi tantes hores al davant genera una incomoditat i estrès en el sistema ocular que pot convertir-se en un problema".

Bielsa també ha alertat que "ara hi ha més miopies que mai", sobretot en nens, i recomana "controlar la posició, procurar fer descansos cada vint minuts, no engegar la pantalla amb l'habitació a les fosques i ser conscients que hem de parpellejar més quan estem davant de les pantalles".

Pel que fa als danys que poden produir els mòbils a les mans, el doctor Carlos Palazzi, traumatòleg a l'Hospital de Nens de Barcelona, ha advertit a Efe que "l'ús excessiu i indiscriminat de mòbils pot suposar l'aparició de tendinitis als polzes" i que "ja hi ha joves amb aquesta patologia per xatejar".