El príncep Carles i Camil·la celebren avui el desè aniversari del seu casament, un enllaç que va segellar un idil·li de més de 30 anys, transcorregut entre la clandestinitat, les xafarderies i les revelacions explosives sobre la relació. Després de tres dècades d'amor i confiança mútues, l'hereu de la corona britànica i Camil·la, duquessa de Cornualla, es van casar el 9 d'abril del 2005 en una breu cerimònia civil, de tot just 20 minuts de durada i sense imatges, a la localitat de Windsor, a poc més de 30 quilòmetres de Londres.

Sense petó ni abraçada en públic, el príncep de Gal·les i Camil·la, que llavors tenien 56 i 57 anys, respectivament, van sortir de l'ajuntament feliços per haver aconseguit el somni de la seva vida i deixar enrere un escàndol que va posar a prova a la monarquia britànica. L'anunci oficial de l'enllaç entre Carles i Camil·la va causar sorpresa al país, encara que la majoria ho va veure com la sortida més lògica per resoldre la complexa i irregular situació de la parella.

En els anys noranta, els britànics veien Camil·la -llavors coneguda com Parker Bowles, el cognom del seu exmarit- amb antipatia per considerar-la responsable del fracàs del matrimoni del príncep Carles i Diana de Gal·les.

Però l'idil·li entre l'hereu de la corona i Camil·la va fer els seus primers passos el 1970, quan un jove Carles va conèixer, en el decurs d'un partit de polo, precisament a Windsor, Camilla Shand, una noia de classe alta, aficionada als cavalls, que es feia amb la família reial britànica.

Camil·la va explicar llavors al príncep hereu una trobada amorosa que havia tingut lloc temps enrere entre la seva besàvia Alice Keppel i el besavi de Carles, el rei Eduard VII (1841-1910). Els joves es van enamorar perdudament, però la seva història va acabar el desembre del 1972, quan l'hereu del tron es va embarcar en un vaixell de la Marina britànica durant més de mig any i les seves vides van seguir per camins diferents.

Mesos després, Camil·la va contreure matrimoni amb un antic pretendent, l'oficial Andrew Parker Bowles, amb qui tindria dos fills -Laura i Tom Parker Bowles- i de qui es divorciaria el 1995.

Després de casada, Camil·la va mantenir una estreta amistat amb en Carles, amb el qual gaudia d'aficions comunes, com el polo i la caça, i d'ella es diu que va animar el príncep a casar-se el 29 de juliol del 1981 amb lady Diana Spencer. Pocs anys després d'aquestes noces, Camil·la va reprendre la seva relació amb l'hereu del tron, segons la premsa.

L'escandalosa ruptura entre Carles i Diana el 1992 es va atribuir, en l'ànim dels britànics, a la presència de Camil·la. "Érem tres al matrimoni i això era una multitud", va dir una vegada Diana.

La tràgica mort en l'accident de París el 1997 de la princesa de Gal·les, adorada pel poble britànic, va contribuir a perjudicar encara més la imatge pública que tenia Camil·la. La parella va trigar diversos anys a deixar-se veure junts en actes i esdeveniments públics, i la reina, Elisabet II, no va "reconèixer" Camil·la fins a l'any 2000, quan la va convidar a una festa en honor de Constantí de Grècia.

Però en aquests deu anys, l'humor i simpatia natural de Camil·la s'ha guanyat el cor de la població, que sembla haver-la "perdonat" i acceptat finalment com la parella adequada per al futur sobirà.