Un rus afectat d'atròfia muscular espinal (AME), una greu malaltia genètica que ataca les neurones motores, es vol sotmetre a una pionera operació en què el seu cap seria trasplantat a un cos sa unint per l'espina dorsal.

Segons informen diversos mitjans russos, el programador Valeri Spiridonov es va posar en contacte amb el controvertit doctor italià Sergio Canavero, que creu que és tècnicament possible fer l'operació el 2016. "Aquesta és la meva decisió final i no penso canviar-la. Por? És clar que en tinc, però si no ho intento, el meu futur pot ser encara pitjor", va revelar el pacient, de 30 anys.

El programador va comparar el procediment a què serà sotmès amb la conquesta espacial: "Aquest experiment és un gran avenç científic que està al mateix nivell que el vol de Gagarin", va dir a la televisió russa Zvezda. El temps juga en contra de Spiridonov, que empitjora cada dia i ja ha superat l'esperança de vida per a persones amb la seva malaltia.

Segons va dir el pacient a Interfax, ha rebut una invitació per participar en una conferència internacional de neurocirurgians a Illinois (EUA) aquest estiu.

"He rebut la invitació del doctor Canavero, que està d'acord de fer l'operació. Ara l'important és trobar els mitjans per fer-la", ha assenyalat.

Spiridonov ha afegit que psicològicament està preparat per a l'operació. "He passat des de fa temps totes les consultes necessàries, la meva mare és psicòloga".

Canavero vol reunir un equip de 150 doctors i infermeres per dur a terme la cirurgia, que s'estima que costaria una mica més de 10,3 milions d'euros.

En el seu compte de Twitter, Spiridonov dóna les gràcies a tots pel seu suport i assenyala que "confia que tot surti bé", o que "almenys sigui útil per a la ciència i el futur de la medicina".

L'únic precedent d'una operació similar es va produir el 1970, quan el doctor Robert White, de la Universitat de Medicina Case Western Reserve, va trasplantar el cap d'un simi al cos d'un altre. Vuit dies després, l'animal va morir.