Menjar a casa d'un cuiner amb estrelles Michelin o en espais gastronòmics privats és "el més cool" en l'alta oferta culinària a Barcelona, on han proliferat pisos i locals gairebé clandestins, autèntic 'paladars' gastronòmics, per als qui busquen noves experiències sensorials al voltant d'una taula.

Spoonik, amb Jon Giraldo i Jaime Lieberman al capdavant, que ofereixen sopar al menjador de casa seva, situada a la plaça Lesseps, i Hidden Factory, que té a la cuina a Xavier Morón i Nicolas Baud, en un espai decadent i industrial del Raval de Barcelona, situat en un tercer pis que va albergar una antiga fàbrica tèxtil i un taller d'Antoni Tàpies, són dels més exclusius i sol·licitats espais entre persones d'alt nivell econòmic.

Tots dos serveixen menús degustació tancats que tenen vuit plats, amb vins inclosos, que oscil·len entre 70 i 90 euros, amb un servei de taula impecable, cura i detalls exclusius, però cadascun amb una oferta culinària i experiències diferents.

A Spoonik, els plats tenen tocs de menjar llatinoamericà perquè Giraldo, el propietari de la casa, llicenciat en dret i format com a xef a Bellart, Hoffmann i el Celler de Can Roca, és colombià, i Jaime Lieberman, que alterna la fotografia amb la cuina, és mexicà.

Semiesfèric chufoie (orxata amb foie), pollastre de corral confitat en mantega de guascas i glass amb textures de patata criolla, salsa de blat de moro tendre i tàperes cruixents, bacallà amb microverdures, terra de botifarró i salsa holandesa de safrà, són alguns dels seus plats estrella.

Xavier Morón i Nicolas Baud, de Hidden Factory, que han viscut l'alta cuina al costat de Ramon Freixa, tenen una carta homenatge a Gaudí esplèndida, amb plats molt catalans, com calamarcet farcits de botifarra amb carxofes i pernil ibèric, xemeneia de cep fumat amb pinyons i ganache de foie, i banc sinuós de caneló de pollastre trufat amb xips de verduretes com a plats més destacats.

Tant Spoonik com Hidden Factory es configuren com espais en els quals, a més a més de menjar, s'hi organitzen activitats relacionades amb el món de la cuina, com classes, conferències, trobades de mestres de fogons i esdeveniments per a particulars, perquè són polivalents.

Entre aquest tipus de "paladars" en els quals els productes s'elaboren davant els comensals i s'explica el seu procés creatiu, destaquen també Santa Rita Club Gastronómico, creat el 2010 pel xef Xabi Bonilla, un dels pioners en aquesta oferta gastronòmica, i que només serveix unes 30 àpats a la setmana per una mica més de 50 euros el cobert.

Bonilla, amb 15 anys d'experiència i que defensa la idea de "cuinar en sabatilles i servir als clients perquè se sentin com a casa seva", es va formar a l'Escola d'hostaleria de l'Instituto Ibaialde, a Pamplona, i ha treballat en restaurants de prestigi de Barcelona, com el Laurak i al Racó d'en Freixa, que exhibeix una estrella Michelin.

També per una mica més de 35 euros es pot gaudir d'una experiència gastronòmica a La Barceloneta, un local que de dia funciona com a seu d'una revista gastronòmica i a la nit com a espai gastronòmic, i en el qual també es fa promoció de diferents productes d'alimentació.

Per als amants del dolç, el pastisser i xocolater underground Miquel Coulibaly també organitza sopars a casa seva, en un loft del Poble Nou, en el qual improvisa fusions amb altres productes purs i naturals, evitant el sucre, i intentant convertir la xocolata en un aliment saludable.