Un test de matemàtiques per a nens de Singapur, i en concret una pregunta de lògica de l'examen, està causant furor a tot el món des que aquest diumenge passat un presentador de televisió local el va compartir a Facebook, assegurant que s'havia plantejat a nens d'edats compreses entre els 8 i 10 anys. En realitat, però, estava pensada per a alumnes de 14 i 15 anys.

Des de llavors, adults de tot el món estan perdent el cap intentant esbrinar quina és la possible resposta a la pregunta de lògica que el test planteja per a uns nens que no superen la primera dècada de vida. Aquest fet ha generat, també, un ampli debat a les xarxes socials i s'ha traslladat a una preocupació dels pares dels petits pensant en l'estrès a què se sotmet als seus fills a l'escola.

La pregunta forma part, en realitat, d'un test de lògica de matemàtiques pertanyent a un concurs de matemàtiques per als col·legis de Singapur i Àsia dirigit a nens de 14 i 15 anys per seleccionar als millors estudiants.

Imatge del test original pujada a Facebook

Ets capaç de resoldre'l?

La pregunta que ha estat viral a Facebook i que ja ha arribat al nostre país posa a prova el raonament lògic amb problemes comuns de matemàtiques.

L'enunciat diu així:

Albert i Bernard s'han fet amics de Cheryl i ells volen saber quan és el seu aniversari. Cheryl els dóna una llista de 10 possibles dates:

15 de maig, 16 de maig, 19 de maig, 17 de juny, 18 de juny, 14 de juliol, 16 de juliol, 14 d'agost, 15 d'agost i 17 d'agost.

Cheryl explica a l'Albert i al Benard, per separat, el mes i el dia del seu aniversari respectivament.

Albert: "Jo no sé quan és l'aniversari de Cheryl, però sé que Bernard tampoc ho sap".

Bernard: "Al principi, jo no sabia quan era l'aniversari de Cheryl, però ara ja ho sé".

Albert: "Llavors, jo també sé quan és l'aniversari de Cheryl".

Així que, quan és l'aniversari de Cheryl".

Basant-nos en els comentaris dels que ho han intentat ningú sembla posar-se d'acord. Ho aconseguiràs tu abans de resistir la temptació de mirar la solució?

Solució

Recordem que Cheryl li dóna la mateixa llista tant a Albert com a Bernard amb les possibles dates del seu aniversari. Però, a Albert li diu el mes del seu aniversari i Bernard, el dia. Per tant, el mes només pot ser un dels que està a la llista (maig, juny, juliol o agost) i el dia també (14, 15, 16, 17, 18 o 19).

Quan Albert afirma que: "Jo no sé quan és l'aniversari de Cheryl, però sé que Bernard tampoc ho sap". Està donant una pista fonamental. Albert afirma que és impossible que Bernard sàpiga la data de l'aniversari ja que no hi ha una data en el mes que li ha dit que sigui única.

I les úniques dates que no són úniques, és a dir, que no es repeteixen, són 18 i 19 de juny i maig, respectivament, pel que podem descartar aquests mesos, quedant-nos amb juliol i agost.

En aquest moment, Bernard cau en aquest fet i diu: "Al principi, jo no sabia quan era l'aniversari de Cheryl, però ara ho sé". Bernard ha seguit la lògica d'Albert i ha descartat els mesos de maig i juny. Però, com ha estat tan segur en Bernard de quina és la resposta? Molt senzill: La resposta no pot ser un 14 perquè aquest dia es repeteix en dos mesos (juliol i agost).

Per tant li queden tres úniques dates a esbrinar: 16 de juliol, 15 d'agost i 17 d'agost.

En aquest moment, a l'Albert també se li encén la bombeta i afirma que ell també ho sap. Com és possible? Tenint en compte que ell només sabia el mes i seguint la lògica de Bernard, si el mes fora agost, Albert no podria saber quina era la resposta perquè hi ha dos possibles dies d'aquest mes. Així que no queda més que una única data en el llistat: el 16 de juliol.