Per a l'excandidata d'IU a la presidència de la Comunitat de Madrid, Tania Sánchez, experta en la sèrie inspirada en les fantasies medievals de George R. R. Martin, en la qual ha buscat paral·lelismes polítics, "Espanya està en una crisi de règim, com Joc de Trons, que ja veurem com acaba".

Sánchez -exparella de Pablo Iglesias- és coautora del llibre Ganar o morir. Lecciones políticas de Juego de Tronos (Akal) i ahir va visitar Barcelona convidada pel Saló del Còmic per participar en els actes al voltant de la producció nord-americana que ha atrapat els seus espectadors per les guerres intestines entre llinatges.

Per a la fundadora de la recent plataforma Convocatòria per Madrid, de la mateixa manera que en la sèrie -que posa la política al centre de la trama- Espanya està sumida en una crisi de règim, econòmica i territorial, "amb actors polítics que es mouen en el marc tradicional i d'altres fora". Sánchez considera que els guions de Joc de Trons són un "veritable manual de ciència política del qual extreure aprenentatges". Un exemple seria el capítol El casament vermell, quan el pare dels despietats Lannister ordena matar els convidats Stark enmig d'un casament. Tyron Lannister, el fill nan, ho retreu al seu progenitor, però aquest li deixa clar que "els codis d'honor es trenquen quan està en joc la victòria d'una part", explica l'exdirigent d'IU, antropòloga de formació.

Del cas Rato, Sánchez no creu que la seva detenció sigui una "vendeta" dins el seu "partit-llinatge" sinó fruit de la dinàmica judicial, i creu que si Mariano Rajoy vol oferir transparència, hauria de publicar-se la llista completa de defraudadors i posar la fiscalia anticorrupció a analitzar tots els processos privatitzadors des del 1996, inclòs el de Bankia. Si fa uns dies va dir que ella es veia com Khaleesi, personatge que "ve de l'exterior amb un projecte diferent i construït des de baix", persones del seu entorn li han dit que està més prop d'Arya Stark, "que es nega al rol social que li atorguen, i que busca la manera de seguir perseguint els seus objectius".

I posats a trobar paral·lelismes, creu que Mariano Rajoy podria ser el rei Stannis Baratheon, perquè li sembla "un president absent".