Predir malalties o cibersabotatges són algunes aplicacions del Big Data, un conjunt de tecnologies d'anàlisi "intel·ligent" de dades en temps real, l'ús del qual s'ha disparat per l'augment de sensors connectats a Internet, segons debatien ahir experts internacionals a Teradata Universe.

Es tracta de la vintena edició d'aquest congrés, referent a Europa pel nivell de les ponències sobre Big Data, i on participen empreses de la talla de Siemens, eBay, Vodafone o Tesco, a més d'entitats financeres, instituts internacionals i analistes de consultores tecnològiques, com IDC i Forrester.

Sensors, xips, mòbils i altres dispositius connectats a Internet han disparat la quantitat d'informació disponible al món.

Actualment, "hi ha tecnologia integrada i d'alta eficiència" capaç d'analitzar totes aquestes dades en temps real, i donar-los utilitats molt ambicioses, més enllà d'aquelles per a les quals van ser originàriament creats, explica Hermann Wimmer, copresident de Teradata, la multinacional tecnològica organitzadora del congrés.

El Big Data és aplicable a tot en la vida: anàlisi de màrqueting, eficiència energètica, predicció de consum, telecomunicacions o valoracions de riscos en la banca.

Amb la tecnologia, el que fa ara el client és "preguntar" als milions de dades disponibles, i que un cop estructurades i organitzades pel programari, responen a l'instant amb informació que permet prendre decisions més "intel·ligents" per ser més eficient en els negocis o activitats.

Actualment, les empreses s'enfronten a una situació que els desborda, en veure's vinculades d'alguna manera amb "el 80 % de dades que hi ha al món", i que volen utilitzar per ser més eficients però no saben gaire bé com, diu la directora de recerca de la consultora tecnològica IDC, Alys Woodward. "La capacitat de les tecnologies actuals per a l'anàlisi massiva de dades hauria de ser regulada pels governs per protegir la intimitat de les persones", adverteia l'experta. "S'ha d'evitar que les tecnologies facin públiques dades íntimes que la gent que no vol que es coneguin", ja que, per exemple, les asseguradores podrien rebutjar certes persones si sabessin per endavant que desenvoluparan malalties.

A més, l'accés indiscriminat a dades personals podria crear també problemes seriosos a víctimes de violència o de conflictes, el que exigeix garantir un ús adequat de tot aquest potencial del Big Data, ha afegit.