El 73 % dels espanyols assegura sentir sovint falta de vitalitat i energia, el que es coneix com astènia. L'estrès, dormir poc i treballar moltes hores són les principals causes d'aquest cansament dels ciutadans, que influeix directament en la seva vida laboral, familiar i social.

Així es reflecteix en l'Estudio Vytal, realitzat per la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen), a través d'una enquesta en què han participat 4.422 persones de tot Espanya, de les quals 419 eren metges de família. Pel que fa a les comunitats autonòmiques, els andalusos són els que relaten un menor grau de cansament, mentre que a l'extrem oposat se situen els canaris. En general, gairebé la meitat de la població enquestada parla de fatiga física i mental, i són les dones les que solen sentir més aquests dos tipus. Les tasques domèstiques, la cura dels fills i les preocupacions laborals són els factors subjacents, ha explicat José Luis Llisterri, president de Semergen.

L'astènia, entesa com a falta de vitalitat i energia, "és un concepte que fem servir molt els metges", ha explicat el doctor Llisterri. De fet, el 30% dels motius de consulta estan relacionats amb ella.

No obstant això, adverteix que "pot ser un calaix de sastre" i va subratllar que la famosa astènia primaveral és un concepte que els metges no tenen "gaire clar".

Així i tot, les dones afirmen sentir-se més fatigades a la primavera. En canvi, per a les persones jubilades és l'estiu l'estació de l'any en què senten més les conseqüències del cansament, el que es pot explicar per la medicació que prenen. Apatia, cansament i debilitat són termes que moltes vegades es manegen com a sinònim d'astènia i que no s'han de confondre, segons el doctor Llisterri.