Un grup d'investigadors ha identificat per primera vegada un homínid d'Atapuerca (Burgos) amb un queixal de més i que a més tenia càries, abscessos, càlcul dental i desgast excessiu, informa l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

La troballa la publica un article científic en la revista especialitzada HOMO - Journal of Comparative Human Biology i és la primera vegada que es reconeix en poblacions antigues la presència d'un queixal extra.

Es tracta d'un individu de sexe masculí d'uns 40 anys d'edat, amb una antiguitat d'entre 4.760 i 4.200 anys, localitzat en el sepulcre col·lectiu conegut com la Cova El Mirador, a Atapuerca (Burgos).

Els éssers humans tenen tres queixals a cada costat de la mandíbula i tres a cada costat del maxil·lar. Que se'n tingui un de més és molt estrany i a les poblacions actuals aquest fenomen té una incidència de l'0,1 al 3,4%.

No obstant això, aquest homínid presenta un quart queixal, a més de diverses malalties bucodentals i és el primer cas identificat als jaciments d'Atapuerca.

La investigació és fruit d'un treball dut a terme en col·laboració entre l'IPHES, la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i la Facultat d'Odontologia de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Marina Lozano, investigadora de l'IPHES i professora de la URV que és una de les autores de l'article, assenyala que "en poblacions arqueològiques hi ha molt pocs exemples estudiats i publicats de molars supernumeraris; és una novetat".

L'individu analitzat presenta diferents malalties, com càries avançada, abscessos, càlcul dental, exostosi alveolar i modificació en l'oclusió per desgast excessiu.