La nau espacial de càrrega russa Progress M-27M, llançada dimarts rumb a l'Estació Espacial Internacional (EEI), va començar a caure a la Terra de manera descontrolada, va dir ahir una font de la indústria aeroespacial de Rússia.

"Com que no s'han pogut encendre els propulsors, ni fer una maniobra de correcció, la nau està descendint gradualment de la seva òrbita", va dir la font a l'agència oficial RIA Nóvosti. Va afegir que la velocitat del descens dependrà de l'estat de l'atmosfera i del vent solar, però va recalcar que "en les últimes quatre hores la nau de càrrega ja ha perdut desenes de metres d'altitud".

"Pronosticar amb exactitud la data i lloc on cauran els fragments del Progress que no es desintegrin en la capes denses de l'atmosfera només serà possible unes hores abans que passi", va subratllar.

El Centre de Control de Vols Espacials de Rússia va perdre el control de la nau, llançada des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan) a les 07.10 GMT de dimarts, després que se situés en una òrbita errònia i deixés d'enviar dades a la Terra. Després de diversos intents fallits de recuperar el control de la Progress, els tècnics russos van observar que la nau de càrrega girava a gran velocitat sobre el seu propi eix, cosa que impossibilitava qualsevol intent de maniobrar per apropar-se i acoblar-se a l'EEI.

La Progress M-27M, que transporta prop de 2,5 tones de subministraments per a l'Estació Espacial Internacional, va ser llançada dimarts a les 07.10 GMT i, segons el pla de vol original, havia d'acoblar-se a la plataforma orbital sis hores després del seu enlairament. En el celler porta combustible, oxigen, aliments, equips científics i regals per als tripulants de l'EEI, que tenen prou subministraments a bord per prescindir dels que portava la nau perduda.

Després de la pèrdua, el cost de la qual s'estima en uns 90 milions de dòlars, la propera nau de càrrega podria llançar-se en direcció a l'estació espacial abans del 8 d'agost, com estava previst.