Un eclipsi lunar amb 'superlluna' -una lluna plena que es veu significativament més gran i més brillant del que és habitual- tindrà lloc a la matinada del proper dilluns 28 de setembre i serà visible des de Catalunya.

Segons han explicat els experts, es tracta del primer eclipsi superlunar que es produeix des de 1982 i no es podrà observar cap d'igual fins 2033.

Per veure-ho en bones condicions, si les condicions climatològiques ho permeten, s'aconsella allunyar-se dels nuclis urbans, per evitar la contaminació lumínica, així com aconseguir una gandula o cadira reclinable per poder mirar de manera més còmoda cap al cel.

L'eclipsi total de Lluna serà visible per als observadors a tot el continent americà i el Pacífic Oriental (en la nit del 27 de setembre), i Europa, Àfrica i Àsia Occidental en la matinada del 28.

Les superllunes

Les superllunes ocorren perquè l'òrbita de la Lluna al voltant de la Terra és el·líptica en lloc de circular. Mentre que la distància mitjana de la Lluna del nostre planeta és d'aproximadament 384.600 quilòmetres, el satèl·lit arriba a situar-se a 405,600 quilòmetres al l'apogeu, i es posa a 363.700 quilòmetres al perigeu, segons un vídeo de la NASA.

Una superlluna és una lluna plena que es produeix en, o molt a prop, el perigeu i apareix anormalment gran en el cel com a resultat. En concret, són al voltant del 14 per cent més grans i un 30 per cent més brillants que les llunes plenes.