La princesa Kako, segona néta dels emperadors, s'ha convertit en la nova estrella de la família imperial nipona. A punt de fer 21 anys ha aconseguit conquistar els japonesos gràcies a la seva frescor en una institució on prima la disciplina i la rigidesa.

Nascuda el 29 de desembre de 1994, Kako és fruit del matrimoni entre Akishino, el segon fill de l'emperador Akihito, i la princesa Kiko, i ha despertat la simpatia del poble japonès tant per la seva elegància en els actes oficials com pel seu caràcter relativament transgressor en la intimitat.

Quan es compleix just un any de la seva primera aparició oficial com a adulta, Kako és sens dubte el membre de la família imperial més cotitzat de les revistes i tabloides nipons.

El fenomen de la popularitat d'aquesta princesa de somriure dolç i desenfadat podria equiparar-se al boom sorgit el 1958 amb l'anunci del compromís entre l'emperador Akihito i l'emperadriu Michiko, la primera persona d'origen no noble en entrar a la Casa Imperial, explica l'experta Midori Watanabe.

Igual que la seva àvia llavors, el comportament de la germana gran del que un dia serà emperador -el príncep Hisahito del Japó, únic nét home d'Akihito i tercer en la línia successòria al Tron del Crisantem-, preserva la tradició alhora que aporta frescor i proximitat, segons considera Watanabe en un recent article a la publicació digital Nippon.

La popularitat de Kako es deu, també, a la seva bellesa, una de les més lloades entre les dones de la mil·lenària Casa Imperial japonesa, i a una voluntat difícil de doblegar.

Una mostra d'això en va ser la seva decisió d'abandonar l'any passat els seus estudis en la tradicional Universitat Gakushuin, argumentat que volia un canvi d'aires després d'estar estudiant allà des de la seva infantesa.

En el seu lloc, va decidir entrar a la Universitat Cristiana Internacional per cursar Arts Liberals, el programa se centra en que els alumnes desenvolupin habilitats verbals, d'expressió oral i escrita, així com la capacitat de raonament crític.

Si bé és cert que la premsa japonesa cobreix esdeveniments concrets dels membres de la família imperial -naixements, aniversari, graduacions, cerimònies de majoria d'edat i enllaços-, la curiositat que ha despertat la princesa Kako va més enllà.

Durant la seva primera aparició oficial en qualitat de membre adult -vint anys segons la legislació japonesa- en les celebracions de Cap d'Any al Palau Imperial el passat 2 de gener, es van congregar més de 80.000 persones al recinte. Es tracta de la tercera xifra més alta des que va començar el regnat d'Akihito el 1989, postil·la Watanabe, qui veu en ella una mostra de l'interès que desperta entre els nipons.

La jove tampoc passa desapercebuda a l'objectiu de les revistes, que veuen en el seu estil modern i juvenil un gest de rebel·lia a l'encotillat protocol imperial japonès.

Amb shorts, samarretes de tirants o unes modernes ulleres de sol, els mitjans busquen capturar una imatge més personal de Kako, l'estrella més prometedora de la família imperial nipona.